Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Babbels: Stinkzaak

Column Column Babbels

Soms is de politiek zo pijnlijk voorspelbaar. Neem nu het relletje rond de klokkenluider die uit de school klapte in De Gelderlander over bedrijventerrein Westkanaaldijk. Het stinkt er en de controle op vergunningen is net zo losjes als een kunstgebit zonder Kukident. 

Het eerste wat beleidsmakers doen is in de verdediging schieten en alles krampachtig ontkennen. Zo ook wethouder Sijmen Versluijs die direct liet weten zich “niet te herkennen” in de beweringen. Waarom zou een klokkenluider nou onzin verkopen? En hoeveel imagoschade wil je lijden als het toch (deels) blijkt te kloppen? 

De glasharde ontkenning van Versluijs strookt ook niet met wat de gemeente beweert op haar website. Daar haast men zich te melden hoeveel zorgen ze zich maken. Maar wat betekenen teksten als: ‘Gezien de ligging van Weurt, blijven wij actief en constructief meedenken over de huidige situatie. Dat betekent dat we op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau in nauw contact staan met gemeente Nijmegen en provincie Gelderland.’ Ze drinken heel veel koffie samen, doen daarna een plas en alles blijft zo het was? 

Die indruk ontstaat namelijk als je Piet de Klein hoort praten over Westkanaaldijk. Als verantwoordelijk wethouder heeft hij inderdaad dagelijks contact met de gemeente Nijmegen over de situatie. Dat zou geruststellend moeten klinken, maar Piet veegt daarmee indirect wel zijn straatje schoon. Niet Beuningen maar Nijmegen is het bevoegde gezag, dus wat valt hem te verwijten? Nou, best wel wat als je weet hoeveel onderzoeken er momenteel gaande zijn naar de stankoverlast van het bedrijventerrein. En de wethouder heeft dus geen énkel idee wat daar in staat? 

Je hebt ook geen onderzoeken of klokkenluider nodig om te weten dat inwoners van Weurt in de verdrukking zitten. Ze leven met een afvalverwerker, een haven, sluizen en een te groot bedrijventerrein met vervuilende industrie... In plaats van ontkennen en afschuiven past het de wethouders om stappen te zetten de lucht te klaren. Dat scheelt stinkende zaakjes.

Patrick Huisman