Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Boe-hoe

  Column

We kunnen weer en we mogen weer. Als uitgaansdier kun je me niet blijer maken. Alleen al het zien van affiches en aankondigingen voor concerten en voorstellingen maken me blij. En gelukkig ben ik niet de enige. Ruim 90 procent van ons is klaar erop uit te gaan. De rest zit mokkend thuis op de bank zichzelf gediscrimineerd te voelen. Boe-hoe. 

Wellicht zou ik wat meer compassie mogen hebben voor die dappere minderheid die een vaccinatie weigert. Is allemaal onbegrip van mijn kant, ik geef het toe. Ik ben gewoon niet slim genoeg om te snappen dat je bewust risico wil lopen ziek te worden of erger te eindigen. Vrijheid is het toverwoord, dezelfde vrijheid waardoor nu legio zorgmedewerkers zich gedwongen naar een burn-out ploeteren. 

En in dat vrije land mag je nog altijd gaan en staan waar je wil. Dus ook naar de bioscoop, het restaurant of het theater. De affiches hangen er ook voor jou. De enige voorwaarde is dat je een dag van te voren laat zien dat je echt niets mankeert. Daar kunnen alleen mensen met een wattenstaafallergie op tegen zijn. 

Vergeef me m’n cynisme, maar ik ben allergisch voor hypocrisie. Hoe kritisch zijn die vaccinweigeraars, testhaters en zelfstudietypes op andere zaken? Bijvoorbeeld over de samenstelling van de tattoo inkt die in hun lichaam gespoten zit. Om over zo’n beetje alles wat ze eten en drinken nog maar te zwijgen. De boel op 180 graden frituren doodt inderdaad menig bacterie en microbe, maar of het écht gezond is?

Schrijnend maar waar: zowel de horeca als de cultuursector heeft iedere bezoeker hard nodig. Principieel weigeren vanwege een tijdelijke maatregel kan weleens permanente gevolgen hebben als de boel omvalt. Dus steun de sector en boek tickets, bij het Agora Theater in Druten, Theater de Molen in Beuningen, of welke cultuurtempel dan ook. 

Naast een gezellige avond uit krijg je een extra cadeautje: alleen de leuke, sociale mensen komen nog. Joe-hoe! 

Door Patrick Huisman

Meer berichten