Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

Coronapas

  Column

De coronapas doet de Leste Mert de das om. De organisatie concludeert dat controle op het nieuwe toegangsbewijs niet te handhaven valt, dus kan het Drutense evenement ook dit jaar niet doorgaan. 

Jammer maar helaas en, hey… wacht eens. Volgens de huidige coronaregels is de Leste Mert een doorstroomlocatie. Daar heb je geen coronapas voor nodig. Althans, dat stelt Kees Arts, raadslid van Kernachtig Druten en oh ja, evenementencoördinator bij twee veiligheidsregio’s. Als iemand er verstand van heeft...

Arts zet vraagtekens bij de afgelasting van de Leste Mert en stelde er schriftelijke vragen over aan burgemeester en wethouders. Ik ga nog een stap verder en vraag me af of de gemeente de organisatie voldoende ondersteunt. De Leste Mert draait op vrijwilligers, je mag van hen niet verwachten dat ze alle rap veranderende coronaregels kennen. Die kennis dient een goed functionerend gemeentehuis namelijk in te voorzien.

Die ondersteuning moet ook verdergaan dan alleen advies van ambtenaren. De Leste Mert vreest voor een financiële strop, bijvoorbeeld als de boel last minute moet worden afgelast door een onverwachte virusopleving of lockdown. Niets is zeker, maar kan Druten dan niet een beetje garant staan? Betekent de Leste Mert nu echt zo weinig voor de gemeente? 

Het is zoveel meer dan gezellig feestje of een leuke braderie. Natuurlijk biedt het vertier, maar het is bovenal een culturele traditie die Druten al 200 jaar kenmerkt. Na ruim anderhalf jaar noodgedwongen gescheiden van elkaar te hebben geleefd, heeft de samenleving juist behoefte aan dit soort evenementen.

Laten we coronavrees nu echt de spelbreker zijn? Zet het ambtelijk apparaat in werking en zorg dat er een paar knappe koppen aan tafel komen bij de organisatie van de Leste Mert. Zo moet het mogelijk zijn er met z’n allen op 4 november een ongekend feest van te maken. En als ze er echt niet uitkomen neem ik aan dat de burgemeester wel het telefoonnummer van Kees Arts heeft.

Door Patrick Huisman

Meer berichten