Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Fin

  Column

Op je luie gemak lekker een bioscoopje pikken is er binnenkort niet meer bij in Beuningen. Na tien jaar sluit de bios aan de Van Heemstraweg binnenkort haar deuren. De Luizenmoeder kunnen we nog zien en de nieuwe James Bond lukt ook nog net, maar daarna moeten Beuningse filmliefhebbers uitwijken naar Wijchen of Lent. 

De Beuningse bios kon het hoofd niet meer boven water houden. Spijtig, maar zo werkt dat nu eenmaal in het bedrijfsleven. Behalve dat er bij deze onderneming ook publiek geld gemoeid is. De gemeente Beuningen heeft tot en met 2016 in totaal 275.000 euro in de bioscoop gestopt en de provincie Gelderland maakte eveneens 125.000 euro over. In totaal vier ton dus.

Die zak geld was nodig om te zorgen dat het geen puur commerciële bioscoop zou worden. Dat had de gemeente vooraf nog duidelijk afgesproken met de ondernemer. In de twee zalen zouden ook filmhuisfilms komen, van die moeilijke, liefst zwart-witte internationale drama’s die heel kunstzinnig eindigen met ‘fin’ in plaats van ‘the end’. 

Er was zelfs een heus filmbestuur aangesteld die daarvoor zorg moest dragen. Het bestuur zou zich ook richten op cultureel verantwoorde evenementen en (film)festivals. Van al die plannen en beloftes is niets noemenswaardigs gekomen. Vooruit, ’t valt niet uit te sluiten dat er ooit, op een verdwaalde donderdagmiddag, per ongeluk eens een arthouse movie is vertoond. 

Ik zeg per ongeluk, want dat was nooit echt de bedoeling. Het was onterechte financiële steun voor een commerciële partij, verpakt in een mooi cultureel subsidiejasje. En nu staat er op het Asdonckterrein vanaf 1 november dus een volstrekt waardeloos gebouw. 

De oplossing? Verplaats dat lelijke dorpshuis van Beuningen nou eens eindelijk naar de Asdonck en breng het onder in de voormalige bioscoop. Natuurlijk moet er flink verbouwd worden, maar het kan vast. De eerste vier ton kan de gemeente halen bij het voormalige filmhuisbestuur die zich niet aan de subsidieafspraken heeft gehouden. 

Door Patrick Huisman

Meer berichten