Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Rekenfout

  Column

Hoe zou u een tekort van 5,4 miljoen euro omschrijven? Als blamage, debacle, immense strop of levensgroot probleem? De gemeente Beuningen houdt het op ‘een rekenfout’. 

Nieuwbouwwijk Hoge Woerd in Ewijk zou miljoenen moeten opleveren, maar door een foutje in de formule gaat het project juist miljoenen kosten. Het gemeentehuis was de openbare ruimte vergeten en had iedere vierkante meter in het plangebied opgevoerd als verkoopbare grond. 

Dus ook de plantsoenen, speeltuintjes en de straten zelf. De woningnood is hoog, maar geen mens gaat natuurlijk voor 300 euro per vierkante meter grond kopen om in een rozenperk te wonen. Dat was niet de enige rekenfout: ook de kosten van de aanleg en inrichting van die openbare ruimte waren niet meegeteld. 

Volgens de wethouder waren er allemaal hele capabele mensen betrokken: een projectleider, een ingehuurde planeconoom en uiteraard de afdeling financiën. Aan hen lag het allemaal niet, de onderlinge communicatie was de boosdoener. Maar niemand die het zag, geen mens die wat deed, zelfs de ambtenaren die dergelijke megaprojecten moeten controleren viel niks geks op. 

Een beetje begrijpend lezen had een boel ellende gescheeld. Daar ligt nog een taak voor wethouder Driessen die deze week de nieuwe ambassadeur Laaggeletterdheid is geworden. In een persbericht vol wollige superlatieven onderschrijft Hans het belang van onderwijs op alle leeftijden. Zoals het ROC dat in Beuningen volwassenen helpt beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Jazeker, dezelfde wethouder Driessen die vorige week nog resoluut plannen voor een eigen middelbare school in Beuningen torpedeerde. 

Soms wordt het je als columnist iets te gemakkelijk gemaakt, maar ik kop hem graag in. Ik stel voor dat Driessen samen met ‘t hele ambtenarenapparaat een opfriscursusje doet aan dat ROC. Knoop er voor de zekerheid nog een paar terugkomdagen aan vast, als daar nog geld voor is na dit rekenfoutje.

Door Patrick Huisman

Meer berichten