Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Pilspubers

Column Column Babbels

Bij gebrek aan een sociaal leven mag ik er graag over lezen. Zo nam ik afgelopen week de nieuwe subsidieregeling door voor jongerencentra in Beuningen. Wat daarbij opviel, is dat deze clubs vanaf 2022 geen vergunning meer krijgen om alcohol te schenken. Nu was dat al verboden onder de 18, maar nu is het keihard: de geldkraan gaat dicht zolang de tap open blijft.        

Scheelt dat echt een slok op een borrel? Cijfers wijzen uit dat de jeugd van tegenwoordig ‘m aardig lust. 39 procent van pubers in Beuningen/Winssen tussen de 14 en 17 jaar heeft al eens gedronken, in Ewijk/Winssen is dat zelfs 50 procent. De zuiperds! Maar zo uniek is het niet, uit onderzoek blijkt dat in plattelandsdorpskernen door heel Nederland vaak sprake is van hoger alcoholgebruik. 

Dit komt door “het hechte verenigingsleven waar alcohol regelmatig een rol speelt in de sociale activiteiten”, zo verdedigt de gemeente de cijfers. Oftewel bij carnavalsvereniging en voetbalclub vloeit het gerstenat meer dan rijkelijk. Een schot voor open doel, maar alaaf. 

Wethouder Houben deed in een toelichting nog een kleine, verder volledig onbeduidende mededeling: de enige twee jongerencentra in Beuningen en Winssen hebben allang geen alcoholvergunning meer. Wat verandert er dus in de praktijk? Inderdaad: niks. 

Het wordt zelfs erger, in het stuk staat ook: “De jeugd- en jongerenorganisatie heeft overigens nog steeds de mogelijkheid activiteiten te organiseren voor 18 t/m 23-jarigen waarbij alcohol wordt geschonken, alleen kan dit niet plaatsvinden binnen het jongerencentrum.” Oftewel: ze kunnen rustig de plaatselijke kroeg, voetbalkantine of een zuipkeet afhuren. 

Kortom, deze ‘keiharde maatregel’ is puur voor de bühne, het staat netjes op de cv van de wethouder, maar geen puber drinkt er een pilsje of Bacardi-cola minder door. 

Doet Beuningen verder nog iets om alcoholgebruik terug te dringen bij jongeren? Het eerste wat ik aantrof op de gemeentesite was ‘tijdelijke ontheffing alcohol verkopen’. Ik krijg ineens ontzettend zin in een borrel.

Door Patrick Huisman