Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Moede(r)loos

  Column

Eerlijk is eerlijk: het uitgaansleven in het Land van Maas en Waal was al nooit zo spetterend. Maar fantastische feesten, fijne festivals of lekker doorzakken in de kroeg lukt ons ook. De Brabantse nachten zijn lang en wij hebben die kunst aardig afgekeken. 

Maar al ruim anderhalf jaar wordt er geen polonaise gelopen en zingt niemand van ‘we gaan nog niet naar huis, want moeder is niet thuis’. Moeder is wel thuis, we zijn allemaal thuis. Even leek er licht aan het eind van de tunnel dankzij de vaccins. Maar toen lanceerde feestduo Mark & Hugo hun kraker ‘Dansen met Janssen’ en al snel stond de pandemie weer met stip op 1. Ook corona gaat nog lang niet naar huis. 

Inmiddels is het eind augustus en ziet de wereld er anders uit. Ieder weldenkend mens heeft al een prik of twee kunnen halen, dus de beschermingsgraad is hoger dan ooit. Het gemankeerde testen voor toegang is door de kinderziektes heen, dus zelfs de bewust ongeprikten zijn slechts een wattenstaafje en een testbewijs verwijderd van het festivalterrein. 

‘Gooi open die boel’, zou je denken… Maar daar denkt de overheid anders over. Ondanks hun ongekende zwabberbeleid houden Rutte en De Jonge op één punt de rug recht: het uitgaansleven is staatsgevaarlijk en moet aan de ketting. Zelfs na 1 november is er voor discotheken en festivals nog niks zeker, dat was het bericht bij hun meest recente persconferentie van de heren. Afgelopen zaterdag kwam daar een terecht antwoord op: de demonstratie Unmute Us, die opkomt voor evenementensector en het nachtleven. Want geen minister of staatssecretaris kijkt naar ze om. 

Wat dit demissionaire kabinet doet is een ware schande: ze mogen van mij alsnog zo snel mogelijk en dit keer echt naar huis. Maar ja, wie de formatie een beetje volgt weet dat Rutte en co in het torentje al de polonaise lopen: ‘Nog lange niet, nog lange niet!’.

Door Patrick Huisman

Meer berichten