Logo demaasenwaler.nl
Foto: Trudy Kunz
Column Bas van der Hoeven

Hoogwater

  Column

Hoogwater zorgde in juli voor veel overlast. In Duitsland en België vielen zelfs doden. In het Land van Maas en Waal bleef het leed beperkt tot materiële schade. Film- en documentairemaker Jos Kruisbergen uit Wamel had het er ook druk mee. Als chroniqueur van Maas en Waal moest hij het zeldzame verschijnsel vastleggen. Met zijn camera, zijn drone én zijn vrouw Corrie trok Jos de polders in.

Op de site van Tweestromenland in Beeld en Geluid is te zien hoe fraai de vijftien minuten durende film is geworden. Het echtpaar reisde van dorp naar dorp, van veehouder naar landbouwer, van veerboot naar sluis en van camping naar jachthaven. De drone brengt een ongekend landschap in beeld. Water en nog eens water. Boomkruinen die als groene bloemkolen op het water dobberen, verdronken hoefblad, watertrappelend fluitenkruid en pootjebadend struikgewas. En hier en daar beschaafd hoogwatertoerisme.

Koeien die tevreden herkauwend op het warme asfalt van de afgesloten veerweg naar Megen liggen, mensen die in waadbroeken of lieslaarzen drijvende have in veiligheid proberen te brengen. 

Het echtpaar Kruisbergen was zo druk met hun missie, dat ze vergaten dat er op 26 juli iets te gebeuren stond dat zich qua impact kan meten met menig opzienbarend natuurverschijnsel: hun vijftigjarig huwelijk. Een halve eeuw hebben ze samen leed gehalveerd en vreugde verdrievoudigd. Bijna letterlijk. Drie prachtige dochters zijn ontsproten uit hun liefde, binnenkort komt er een derde kleinkind.

Pas vorige week ontving ik een gouden envelop met daarin de aankondiging van de feestelijke gebeurtenis. Later hoorde ik waarom de vreugdepost te laat verstuurd was: Jos en Corrie waren te druk met filmen, helemaal vergeten de brieven te posten. Typisch Kruisbergen. Als er ook maar iets gebeurt in zijn geboortestreek stuift hij erop af, al het andere vergetend. Corrie kan er om lachen. Wat een huwelijk!

Door Bas van der Hoeven

Meer berichten