Afbeelding
Foto: Trudy Kunz

Column Bas van der Hoeven: Veganist

14 jul, 12:00 Column Column Bas van der Hoeven

Mijn oudste zoon is veganist geworden. Dat betekent dat hij zo veel mogelijk probeert het consumeren van dierlijke producten te vermijden. Hij is ervan overtuigd dat de wereld daar beter van wordt. Ik sluit dat niet uit, maar voor een biefstuk, een uitsmijter of een glas karnemelk mag je me diep in de nacht wekken. Ik ontving zijn mededeling dan ook met gemengde gevoelens. Vooral omdat we op dat moment met het gezin in een restaurant zaten waar de geur van gebraden vlees de boventoon voerde.

Bij het opnemen van de bestelling deelde hij zijn veganisme mee aan de serveerster. Die schrok. Dat hadden we bij het reserveren moeten melden, zo liet ze weten: “Dan had de keuken er rekening mee kunnen houden.” Mijn zoon verontschuldigde zich, en zei dat hij daar niet aan had gedacht. Bescheiden voegde hij toe dat hij met wat groente tevreden was.

Even later kwam de kok aan onze tafel. Een streng kijkende dame die haar haren strak naar achteren getrokken in een paardenstaart droeg. Ze begon met het bars herhalen van de woorden van de serveerster, daarna schakelde ze over op een veel mildere toon: “Maar, wij gaan kijken wat we voor u kunnen improviseren.”

Terwijl wij met smaak de restanten van gedode dieren naar binnen werkten, kwam de kok met het ene naar het andere exotisch opgemaakte schaaltje vol plantaardige lekkernijen aanzetten. Mijn zoon smulde als een Romeins senator tijdens een bacchanaal ter ere van Caesar. Steeds kwam een andere serveerster vragen of mijn zoon het wel naar zijn zin had. Zelfs de uitbater en de afwashulp kwamen even kijken of de veganist tevreden was.
Het werd een gedenkwaardige avond waarop duidelijk werd dat - na de veel te lange, gedwongen sluiting - het horecapersoneel staat te trappelen om zijn gasten te verwennen.

Reserveer snel.

Door Bas van der Hoeven

!
Digitale krant