Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Babbels: Slagschaduw

7 jul, 17:02 Column Column Babbels

De media staat dagelijks bol van politiek broddelwerk, maar ditmaal raakt het Haags gehannes ook Beuningen. Het kabinet is namelijk teruggefloten door de Raad van State. Er moet nieuw milieuonderzoek komen naar windmolens, met name naar de impact van geluid en slagschaduw. 

Prima natuurlijk dat ons hoogste bestuursorgaan een vinger aan de pols houdt, maar tragisch dat het kabinet niet zelf kan bedenken dat de gemeentes een doordacht en actueel eisenpakket nodig hebben voor die dingen. Zeker nu windturbines overal opduiken en steeds hoger worden, is het zaak te weten wat er wel en niet kan. En, niet geheel onbelangrijk, wat de rechten van burgers zijn. 

Door deze slordigheid van rijkswege zien alle anti-windmolentypes hun waanbeelden en drogredenen bevestigd worden. “Zie je wel: de gemeente behandelt burgers vre-se-lijk! En zie je wel, die wentelwieken maken je ziek. Ik heb het altijd al gezegd!” 

Ook de Beuningse VVD en het CDA waaien met de wind mee en schreeuwen moord en brand. Uiteraard hadden zij dit ook allemaal allang voorzien en voorspeld. Toch knap dat deze twee fracties kennelijk vol AstroTV-medewerkers zitten, maar verder zelden op voortschrijdend inzicht te betrappen zijn. In een boze droom zag ik zelf nog even VVD’er Karin van den Heuvel dezelfde blauwe Jomanda jurk delen met CDA’er Rob Martinus. 

Neemt niet weg dat het zuur is voor de gemeente om na een zorgvuldig doorlopen proces nu de dupe te worden van het gedoe in Den Haag. Het doet niets af aan het feit dat klimaatverandering een niet te ontkennen realiteit is waar we alleen samen iets aan kunnen doen. Windmolens zijn deel van die oplossing en straks komen ze er, met nieuwe regels, gewoon. 

VVD, CDA en SP geloven niet zo in het nut van windmolens, misschien kunnen ze eens op inspiratieweek naar Canada waar het deze week ruim 48 graden werd. Te ver van je bed? De inwoners van Leersum kunnen je sinds kort ook bijpraten. 

Patrick Huisman

!
Digitale krant