Afbeelding
Foto: Trudy Kunz

Column Bas van der Hoeven: Verstrooiing

7 jul, 12:00 Column Column Bas van der Hoeven Column Bas van der Hoeven

Voor 150 euro kun je een wandelstok met as-reservoir kopen waarmee je stap voor stap de as van een dierbare kunt verstrooien. Een verstrooicertificaat wordt voor 39 euro bijgeleverd. 

De dood is meer en meer een verdienmodel aan het worden.

Een dorpsgenoot wilde de as-urn van zijn in Polen overleden broer naar Nederland halen en was zo dom dat op het gemeentehuis te gaan overleggen. De ambtenaar, die de werkdag tot op dat moment had doorgebracht met verveeld uit het raam staren, veerde op.

“Zozo, dus meneer wil stoffelijke resten illegaal invoeren. Meneer denkt dat dat zo maar kan.” De dorpsgenoot stamelde dat hij het vervoer van de as juist keurig wilde regelen, in de geest van zijn overleden broer die een uitermate correct en plichtsgetrouw leven had geleid.

Zacht neuriënd zat de ondercommies ‘Lijkbezorging en ter aarde bestelling’ inmiddels in paperassen te bladeren. “Eens even kijken. Artikel 33, lid A... Jajaja, zo komen we ergens. Dan heb ik nog wat vragen: is uw broer inmiddels langer dan dertig dagen dood? Dan moet u deze formulieren invullen en met een officiële doodverklaring inleveren.”

De man heeft de as van zijn broer illegaal het land binnen gereden en daarna stiekem begraven in het bloemperkje van het familiegraf. Hij beweert dat hij tijdens de korte plechtigheid onder de zerk onderdrukt gegrinnik heeft gehoord. Ik geloof hem.

Het kan ook anders. Een vriend heeft de as van zijn vrouw uitgestrooid in de Efteling. Zijn echtgenote was dol op het pretpark, vooral op de achtbaan. Voor haar dood wees ze aan op welk hoogtepunt van de rit ze wilde worden uitgestrooid. De weduwnaar en zijn kinderen hebben haar as - meegesmokkeld in vijf lege colaflesjes - joelend uitgestrooid.

Op dat moment brak een stralend zonnetje door het wolkendek.

Er is leven na de dood.

Door Bas van der Hoeven

!
Digitale krant