Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

Narrenhof

  Column

Lokaal actief, bewust en betrokken. Zomaar wat kenmerken van mijn favoriete politieke partij Beuningen Nu & Morgen. Ze zitten er altijd bovenop, weten wat er leeft en leggen de vinger feilloos op de gevoelige plek.

Zo luidde de partij deze week terecht de noodklok over de bedroevende staat van de horeca in Ewijk. Café-bar ’T Uuleke brandde ooit volledig af, maar na de sloop werd de grond gekocht door een aanwonende die de locatie braak liet liggen. Het trieste gevolg is een halve wildernis midden in het dorp.

Een andere doorn in het oog is het witte huis aan de Van Heemstraweg. Ooit zat er een goedlopend wokrestaurant, nu is het uitgebrand en dichtgetimmerd nadat nieuwe eigenaren er een mislukte doorstart beleefden, de wok verruild werd voor wiethandel en de zaak een wespennest van criminaliteit en overlast bleek. De drugs zijn weg, maar ook de horeca is foetsie.

BN&M klom in de pen om burgemeester en wethouders aan te sporen actie te ondernemen. De partij hield een emotioneel betoog over de vergaande betekenis van deze etablissementen in het leven van de Ewijkenaren. Wel wat jammer dat hun plannen voor de braakliggende plekken niks met horeca te maken hebben.

Zo wil BN&M de wokrestaurant locatie gebruiken voor appartementen. Het braakliggende terrein van ’T Uuleke moet een ‘knarrenhof’ worden, een soort hedendaags hofjes-idee waar senioren samen wonen.

Allemaal ontzettend creatief bedacht, maar die opgeklopte, dramatische hartenkreet richting B&W is één grote poppenkast. Het wokrestaurant is niet van de gemeente, de locatie waar ‘T Uuleke stond al evenmin. De gemeente heeft er dus niks over te zeggen, klaar.

Jammer, want zo’n knarrenhof is heus geen onaardig idee. Misschien op de plek van de noodschool van de Dromedaris? Die stek leent zich uitstekend voor leuke hofjes. Dan zijn al die gezellige, begripvolle omwonenden toe aan een borrel en zo komt er vanzelf wel weer een café bij.

Door Patrick Huisman

Meer berichten