Logo demaasenwaler.nl
Foto: Trudy Kunz
Column Bas van der Hoeven

Hogere macht

  Column

Sywert van Lienden wordt uit het CDA gegooid, Pieter Omtzigt is zelf opgestapt, het lijkt of een hogere macht eindelijk ingrijpt in Nederland.

Dat blijkt uit meer goede voortekens. Het grondwater is weer op peil en de zon schijnt alsof energie voortaan gratis is.

Maar er is meer. Zowel het mannen- als vrouwenhockeyteam werden afgelopen weekend Europees Kampioen en onze Oranje voetballeeuwen wisten Oekraïne te bedwingen. Dankzij hun vechtlust, het leek alsof ze zelfs in een 11-0 systeem (allemaal in de goal) nog gewonnen zouden hebben. De wenkbrauwen van bondscoach De Boer werden er rustig van.

En dan nog het beste nieuws: corona lijkt platgespoten te zijn, of in ieder geval binnenkort te worden uitgeschakeld. Ik nam maandagochtend een voorschot op de ‘nieuwe vrijheid’ en ging met vrienden naar een terras met uitzicht op een goud-groene wereld van ongeschonden welvaart waarin geen mondkapje te bekennen was.

Het leek een droom. Oud en jong, man en vrouw, iedereen zat vrolijk te kletsen, drinken en eten. Elektrische fietsen zoemden af en aan, wandelaars dromden samen op smalle landweggetjes, het leek alsof de Vierdaagse tóch was begonnen. Alsof het hele land vrij had. Behalve het horecapersoneel natuurlijk. Obers dartelden als jonge kalveren door de horacaweide, eindelijk weer vrij! Wel om te werken natuurlijk, maar alles beter dan thuis te zitten, opgehokt als een vergeten generatie kistkalveren.

Dan waren er nog de geslaagden. De scholieren die in een bizar studiejaar toch voldoende hebben opgestoken om hun diploma binnen te slepen. Het lijkt er zelfs op, afgaande op het nachtelijk gebonk uit achtertuinen, dat ze dat samen mogen of kunnen vieren.

De wereld veert op. Straks is alles weer normaal. Dan hebben we het weer gewoon over dictators die hun eigen volk vermoorden, hongersnoden, vluchtelingenkampen, vredesbombardementen, stervende bossen en liegende politici.

Door Bas van der Hoeven

Meer berichten