Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

Babbels

  Column

Diffusie

Fuseren? Het lukt Druten en Wijchen niet eens om samen te werken bij het onderzoek naar het mislukken van die fusie. Deze week verscheen het onafhankelijke onderzoeksrapport dat uitsluitend in opdracht van Wijchen is uitgevoerd.

De vraag is waarom juist Wijchen dat wilde, want de gemeente krijgt er behoorlijk van langs. Welzijn Druten waarschuwde ooit dat haar gemeente bij een fusie zou ‘eindigen als buitenwijk van Wijchen’. Het zeer leesbare onderzoek wijst uit dat dit geen ongegronde angst is.

Zonder ambtelijke taal wordt de arrogantie van de Wijchense bestuurders uitgelicht. Vrij samengevat: Druten dreigde het kind van de rekening te worden. Wijchen meende te bepalen dat de nieuwe fusiegemeente, je verwacht het niet, ‘Wijchen’ moest heten en waar het gemeentehuis moest komen laat zich ook raden. Oh ja, en het was Wijchen die zich uiteindelijk eenzijdig terugtrok uit de fusiebesprekingen.

Overigens valt Druten ook best wat te verwijten. De plaatselijke bestuurders hadden amper draaiboeken of protocollen voor het fusieproces dat ze er ook nog eens in een veel te kort tijdsbestek doorheen wilden duwen. Haastige spoed, en zie… ’t kwam niet goed.

Hopelijk blijft dit onderzoeksrapport prominent op de werktafels liggen van de verantwoordelijke wethouders. Niet bij de burgemeesters, die werden namelijk gezellig overal buiten gehouden. Beide dames schat ik toch in als vrij stevige persoonlijkheden, dus ik stel voor dat we dit voortaan niet meer zo doen. Je ziet wat voor ellende ervan komt.

Dat die ellende er überhaupt van kwam is toch wel fascinerend. Want vergeet niet: Wijchen en Druten werken op ambtelijk niveau allang prima samen. Hierdoor voelde een ‘echte’ fusie als een formaliteit, maar het geschal van populistische roeptoeters zorgde dat een onvermijdelijke fusie leidde tot onafwendbare diffusie.

Toch moet ik vooral denken aan de naam van die ongeboren fusiegemeente. Wat als ‘ie ‘Welzijn Wijchen’ was gedoopt? Dikke kans dat een zekere partij dan direct voor herindeling was gegaan.

Door Patrick Huisman

Meer berichten