Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

(V)rijbaan

  Column

De provincie zit krap en kan zich die ooit zo gewenste extra rijbaan voor de Maas en Waalweg waarschijnlijk niet meer veroorloven. Waar al die provinciale poet dan is geëindigd komt in een andere column aan bod, punt is dat corona al dat extra asfalt al overbodig heeft gemaakt.

Sinds de uitbraak van het virus werken we namelijk meer thuis dan ooit. En dat thuiswerken loont is wat mij betreft één van de weinige positieve lessen die de pandemie ons geleerd heeft. Als we straks allemaal nou eens één dagje in de week minder naar kantoor karren, is dat pure winst voor het klimaat en we zijn ook grotendeels van die vreselijke files af.

Helaas lijkt de kans dat dit gaat gebeuren erg klein. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bazen hun personeel toch liever live op locatie op de vingers kijkt. Daarom is er ook tijdens de crisis veel minder thuisgewerkt dan wenselijk was.

Het lijkt wel alsof menig werkgever trekjes heeft van Peter Gillis, de vakantieparkmiljonair die in de SBS-reeks Massa is kassa schaamteloos iedere stap van zijn onderbetaalde personeel naloopt. ‘ ‘Vertrouwen is goed, controleren is beter’, mompelt ons Peter terwijl hij checkt of alle kopjes gewassen zijn en of iedereen het licht wel uit heeft gedaan.

Van Peter en de Gillesjes verwacht ik weinig leesvaardigheid, maar eigenlijk zou iedereen met en zonder personeel het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman eens moeten lezen. Het toont haarfijn aan dat de wereld minder doortrapt is als het nieuws doet geloven. Dus vertrouw uw medewerkers, vertrouw gewoon uw partner en vertrouw gewoon de overheid… nou ja, dat laatste gaat misschien wat ver.

Ik probeer zelf nu het goede voorbeeld te geven. Vertrouwen gunnen geeft een bevrijdend gevoel. Al vind ik wel dat er een diepgravend onderzoek moet komen naar de uitslag van het songfestival. Dat kan natuurlijk nooit kloppen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten