Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

Vibrator

  Column

Als het aan de VVD ligt, krijgt Beuningen geen klassieke windmolens maar wiekloze turbines die energie opwekken via trillingen. U leest het goed, de VVD ziet een gat in reusachtige vibrators. Dat moeten toch wel spannende fractievergaderingen zijn geweest.

Het klinkt mooi: geen wentelwieken, dus geen slagschaduw en toch ecostroom. Maar onderzoek heeft al uitgewezen dat de energieopbrengst van deze bibberende schoorsteenpijpen minimaal is. Dat weerhield VVD-raadslid Karin van den Heuvel er niet van om bij EenVandaag hoog van de toren te blazen.

Volgens Karin waren die nieuwe vibratormodellen namelijk beter dan de ouderwetse. Daar voegde ze nog aan toe dat ‘we met z’n allen’ niet op windmolens zitten te wachten. BN&M had al de neiging voor de hele bevolking te spreken en kennelijk hebben ze de VVD aangestoken. Het blijft tergend dat je dergelijke populisten moet blijven uitleggen dat de zwijgende meerderheid gewoon voor windmolens is.

Daarna kwam Stichting Tegenwind aan bod. Woordvoerder Berry van Koningsveld uit Bergharen wilde even kwijt dat hij echt niet tegen wind is… maar tegen windmolens. Geen grap, hij zei het echt terwijl mijn avondmaal bijna in m’n eigen vibrerende luchtpijp schoot. Ik ben oprecht blij dat Tegenwind niet tegen wind is, want dat was nog een klus geworden om de totale wind uit dit gebied te verdrijven. En dan zou Berry ook zelf moeten verhuizen, want iemand met zoveel air is in een windloos gebied natuurlijk absoluut onhoudbaar.

Alle gekheid op een stokje met propellers… Je kunt hemel en aarde bewegen, maar windmolens met voldoende tiphoogte zijn gewoon de oplossing. Dat weet iedereen en van al die wiekloze alternatieven kan zelfs Edsilia Rombley geen Showcolade maken.

En als die klassieke windmolens er eenmaal staan mogen mijnheer Van Koningsveld en mevrouw Van den Heuvel van mij samen op de startknop drukken die heel sensueel en licht vibrerend de wieken in werking zet.

Door Patrick Huisman

Meer berichten