Logo demaasenwaler.nl
Foto: Trudy Kunz
Column Bas van der Hoeven

Genietschap

  Column

Er is maar één regen waar ik echt een hekel aan heb: de jaarlijkse lintjesregen. Voornamelijk omdat de onderscheidingen komen van de koning. Hij deelt die met gulle hand uit aan mensen die hij niet kent. Daarvoor krijgt hij een forse toelage. De gehele Oranje Operettecast kost ons 45 miljoen per jaar. En optreden, ho maar!

Als geboren republikein heb ik niets met het koningshuis, laat staan met vorstelijke lintjes. Waarom er zoveel mensen zijn die staan te janken van emotie met zo’n opgespeld stuk blik, is me een raadsel. Iedereen die het twaalf jaar in een gemeenteraad volhoudt, wordt automatisch Gemeenteraadslid van Oranje Nassau. Het raadslidmaatschap is zo langzamerhand verworden tot dé betaalde hobby voor zich vervelende bejaarden.

Maar laat ik bij de kern blijven. Vorstenhuizen zijn niet meer van deze tijd. Erfopvolging is een onrechtvaardig en belachelijk systeem. Het kweekt bovendien slappelingen die, als er echt stront aan de knikker is, naar het buitenland vluchten. En van daaruit, tussen high tea en borreluur in, via een krakende radioverbinding vijf jaar lang ‘houd moed’ roepen.

Dit jaar heb ik wéér geen lintje gekregen. Uit pure frustratie wilde ik me aanmelden bij het Republikeins Genootschap. De site was onbereikbaar, helaas. Of juist gelukkig maar, want in tweede instantie bedacht ik dat een genootschap ook zeer passé is. Het ruikt naar oude mannen en de dingen die voorbij zijn. Naar oude klare en sigarenrook.

Genootschap. Ik genoot. Ja, ooit, maar dat is lang geleden. Daarom pleit ik voor een Republikeins Genietschap. Iets van deze tijd. Weg met de monarchie! Meld u vandaag nog aan, om te genieten van iedere dag. Onder een gratis oranjezonnetje versieren we voortaan dagelijks onze fiets. Nooit meer koekhappen en zaklopen. We knippen ons eigen lintje door. We zijn vrij!

Door Bas van der Hoeven

Meer berichten