Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Granu-en-later

  Column

‘Colijn zegt het zelf. Niemand die ons iets maakt. Niets wat ons raakt. Ga maar rustig slapen. De regering waakt.’ Ik moest ineens denken aan die treffende tekst uit de Annie M.G. Schmidt musical Foxtrot toen ik las dat granuliet toch echt een veilige stof is.

Dat heeft ingenieurs- en adviesbureau Arcadis onderzocht op basis van grond- en watermonsters in de plas waar een Amsterdams bedrijf van Rijkswaterstaat duizenden tonnen granuliet mocht storten. Een industrieel afvalproduct is dus veilig en naast de gemeente West Maas en Waal namen ook NOS en de Gelderlander dit nieuws keurig over.

Ze citeerden voluit uit de brief van staatssecretaris Van Veldhoven, die verklaarde ‘heel erg blij’ te zijn met de onderzoeksresultaten. Dat snap ik, bij iedere andere uitkomst had ze (opnieuw) kunnen opstappen en haar opvolger zou een hele diepe plas uit moeten graven.

Maar hoe veilig is veilig? In het persbericht van de gemeente lees ik: ‘Met de kennis van nu is niet aantoonbaar dat granuliet nu of op termijn schadelijk is op de wijze zoals het is toegepast in het gebied Over de Maas.’ En daar wringt de schoen. Wie iets verder kijkt dan de gezagsgetrouwe Gelderlander of NOS stuit op de site van onderzoeksprogramma Zembla die de granulietaffaire op de kaart heeft gezet.
Daar vertelt milieuchemicus Joop Harmsen dat het Arcadis onderzoek slechts een momentopname is: ‘Er is niet goed onderzocht wat de gevolgen op lange termijn zijn. En dan moet je geen risico nemen.’ Verantwoordelijk wethouder Ans Mol toont zich op de website van Zembla strijdbaarder dan in het gemeentelijke persbericht. Zembla-Ans maakt zich wel degelijk zorgen over de langere termijn en wil de plas blijven monitoren.

Dat lijkt me geen overbodige luxe, net als aandacht van de media en bijvoorbeeld ook de gemeenteraad van West Maas en Waal.
We willen namelijk heus wel lekker slapen, maar als het even kan morgen ook gezond weer op.

Door Patrick Huisman

Meer berichten