Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Dominicus

  Column

Diep van binnen word ik nog altijd wat nostalgisch als mensen over het Dominicus College beginnen. Als kind keek ik toch een beetje op tegen vriendjes en vriendinnetjes die volgens hun CITO-uitslag naar ‘HET Dominicus’ mochten.

De HAVO/VWO-school voelde als een instituut. Een imposante naam, een mooi pand en lekker dicht bij Beuningen, wat wil je nog meer? Helaas verloor het Dominicus afgelopen week die reputatie toen bleek dat het schoolbestuur al maanden geheime fusiebesprekingen voert met het Nijmeegse Kandinsky College. Waar twee scholen gaan fuseren, betekent het einde verhaal voor één locatie. Het Dominicus trekt volgens de plannen aan het kortste eind. Leerlingenaantallen, kosten, u kent het wel. De cijfertjes wijzen uit dat het beter is. Maar voor wie?

Kennelijk vergeten de besturen gemakshalve dat het Dominicus veel centraler ligt ten opzichte van Maas en Waal dan het Kandinsky. Met het openbaar vervoer duurt het ook veel langer om bij het Kandinsky te komen. Dat lijkt iets triviaals, tot je een brugpieper bent die altijd met tegenwind, regen en/of sneeuw op de fiets moet.

Helemaal schandalig is ‘t feit dat de schooldirecties alles stiekem hebben bekokstoofd. Zelfs de medezeggenschapsraad wist van niets en wil eerst harde bewijzen zien of zo’n fusie écht wel nodig is. Het is in ieder geval slecht voor de vrijheid van onderwijs.

Ouders in Maas en Waal staan met de rug tegen de muur. Ze kunnen straks alleen nog kiezen tussen het Pax Christi in Druten of een dagelijkse exodus van pubers richting de Waalstad. Je zou denken dat de burgemeesters van Druten en Beuningen daar per brief hun afkeur over uit zouden spreken.

Al denk ik zomaar eens dat de mensen achter ‘De Nieuwe School’ glimlachend toekijken. Dit nieuwe initiatief voor MAVO, HAVO en VWO wil uiterlijk 1 augustus 2022 starten met een school en pand in de gemeente Beuningen. Een mooier cadeau hadden ze niet kunnen krijgen van het Dominicus.

Door Patrick Huisman

Meer berichten