Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Babbels

  Column

Hokjes

Over een week staat u met het rode potlood in de hand. Tenminste, ik mag toch hopen dat iedere stemgerechtigde lezer van deze column de moeite neemt een vakje in te kleuren… anders mag u voor straf niet verder lezen.

Voor zwevende kiezers heb ik slecht nieuws: zelfs deze politieke junkie weet het niet. Zo kijk ik met verbijstering naar de meest recente peilingen waaruit blijkt dat 1/5e van alle stemmers bewust gaat voor een jokkebrok. Natuurlijk, ‘alle politici liegen’, ik hoor het u zeggen. Maar het blijft wonderlijk hoe de premier na iedere aangetoonde leugen meer stemmen krijgt.

1.000 euro voor iedere Nederlander? De toeslagenaffaire? ‘De avondklok wordt als eerste afgeschaft’? Allemaal ontkrachte beloftes, maar de volgende vier jaar liggen toch binnen handbereik. Of het CDA een betere keus is waag ik eveneens te betwijfelen. Nieuwkomer Wopke rijdt een scheve schaats door uitgerekend in tijden van crisis de WW-uitkering met een jaar te verkorten. Maar welke van de 35 andere partijen het dan moet worden?

De beste tip die ik kan geven: doe een van de vele stemwijzers en vul deze voor de verandering eens met uw hart in en niet met het oog op de eigen portemonnee. Sta open voor de uitslag en ga daarna eens grasduinen.

De meeste partijen hebben een samenvatting van hun verkiezingsprogramma online staan. Het is boekenweek, dus lees en vorm uw eigen oordeel.
Toch een klein stemadvies: stem niet blind op de nummer 1, maar kijk naar regionale kandidaten. Gelderland is qua oppervlakte de grootste provincie, toch staan er slechts zeven Gelderse politici op een enigszins verkiesbare plek… En schandelijk genoeg niet één kandidaat uit ons mooie Maas en Waal.

De Tweede Kamer wordt gedomineerd door roomblanke mannen uit de Randstad. Daar kunt u met uw rode potlood iets aan doen. Of u nu man, vrouw of een fijne mix bent, stap dat hokje in.

Door: Patrick Huisman

Meer berichten