Logo demaasenwaler.nl
Illustratie: Trudy Kunz
Column Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven: Grootgrutter

  Column

Ruim twee jaar geleden besloot de regering om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9 procent. Daardoor werden onder andere geneesmiddelen, groenten en fruit duurder. Rond die tijd wilde hetzelfde kabinet de dividendbelasting afschaffen. Een cadeautje van de ‘hardwerkende Nederlanders’ aan de op hun krent zittende aandeelhouders.

Dat ging niet door. Wel werd de tweehonderdduizend miljoen euro gebruikt om de lasten van het bedrijfsleven te verlichten. Dit soort maatregelen van de door een meerderheid gekozen rechtse regering heeft er mede voor gezorgd dat Nederland dit jaar meer miljonairs telt én meer voedselbanken.

In mijn ogen kan en mag een beschaafde gemeenschap dit niet tolereren. Het bewust vergroten van de kloof tussen pervers rijken en arme sloebers is geen politieke keus, maar een wandaad die thuishoort in een door kolonels bestierde bananenrepubliek.

En dat zijn we geworden. Nederland, dat trotse land van ruimdenkende regelaars, is verworden tot een staat in ontbinding. Een land waarin ikke ikke en de rest kan stikke hoog op de politieke agenda’s staat. Niet open en bloot, maar neergeschreven en zwartgelakt. Grijze ambtenaren gedragen zich als bloeddorstige inquisiteurs, mensen zijn burgerservicenummers geworden zonder recht op service.

Maar in deze donkere tijden van avondklok en parkverbod schijnt plots een sprankje hoop. Niet dankzij een Dreumelse Lady Godiva of een Drutense Lou de Palingboer en zelfs niet dankzij Willeke van Ooijen.

De strijder voor gerechtigheid heet Dirk van de Broek, een grootgrutter. Hij verlaagt de prijzen van gezonde voeding. Hij maakt de btw-verhoging in zijn supermarkten ongedaan. Een publiciteitsstunt, denk je dan meteen.

Maar misschien, heel misschien, is die Dirk wel een door en door fatsoenlijk mens. Een ondernemer die wil bijdragen aan een betere wereld.

Als een roepende in de woestijn.

Moeten we daar blij mee zijn, of ons doodschamen?

Bas van der Hoeven

Meer berichten