Babbels: Iet-wiet-waai
Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Iet-wiet-waai

  Column

De Gelderlander meldt dat Stichting Tegenwind graag van omwonenden wil weten wat ze vinden van de plannen vijf windmolens te plaatsen langs de A73 en de Maas en Waalweg bij Beuningen.

Nu wil ik niet telkens ‘de leugen regeert’ roepen zodra het gaat om de Gelderlander. Maar erg kritisch is de krant ook niet in deze. Als je beweging Tegenwind heet, weet je natuurlijk wel welke kant dat ‘onafhankelijke’ onderzoek op gaat.

De stichting is simpelweg op zoek naar tegenstanders van windturbines en probeert die te ronselen onder de circa 95 huishouders die binnen een straal van 1 kilometer van de molens wonen. Iedereen krijgt een vragenlijstje van Tegenwind. Blijkbaar valt de Vordingstraat in Ewijk buiten die ene kilometer, want ik heb niks gehad.

Of krijgen ‘heel toevallig’ alleen mensen die al tegen zijn zo’n lijstje in de bus? In dat geval moet mijn buurman, die tot deze week het straatbeeld vervuilde met een belachelijk groot anti-windmolenspandoek, er zeker een krijgen.

Ik had u graag verteld wat er zoal op de vragenlijst staat, helaas weigert de ‘transparante’ Tegenwindclub mijn verzoek het lijstje door te sturen. Al heb ik wel een beeld: “Bent u tegen deze gezondheidsbedreigende, megalomane, klereherrie veroorzakende, horizonvervuilende klimaatminaretten of geeft u niets om uw dorp en de toekomst van uw kinderen?” Inderdaad, uiterst objectieve vraagstellingen.

Tegenwind heeft de vragenlijst uit laten gaan omdat ze, uiteraard, meende dat de bevolking onvoldoende betrokken werd. Daar is overigens geen enkel steekhoudend bewijs voor, maar Tegenwind bedient zich voortdurend van de bekende ‘alternatieve feiten’. Het enige juiste feit: op een informatieavond over windmolens met 1200 genodigden kwamen slechts 30 man opdagen. Blijkbaar leeft het onderwerp kennelijk toch iets minder dan Tegenwind ons wil doen geloven.

De gemeenteraad krijgt in maart de ‘onderzoekenquête’ van Tegenwind aangeboden. Ik hoop op een felle frisse voorjaarsstorm die al deze opgeklopte gebakken lucht meevoert, zodat raadsleden met helder zicht hun oordeel kunnen baseren op échte onderzoeken.

Patrick Huisman

Meer berichten