Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Kerstgedachtes

  Column

Nu de Sint vertrokken is, mag de vraag gesteld worden: heeft u al plannen voor de feestdagen? Als u op de Groene Heuvels woont, zijn de plannen al bekend: leven tussen hoop, vrees en verhuisdozen.

Wat burgemeester Bergman (nog) niet lukte, gaat pachtbedrijf Groene Heuvels Holding namelijk alsnog proberen. Bergman had één goed voornemen voor 2020: het park verlossen van permanente bewoners. Corona stak een stokje voor haar schoonveegactie, maar nu hebben de bewoners een brief van hun verhuurder: als ze niet per 1 januari zijn opgekrast, dreigt een dwangsom van 2.500 euro.

Strenge maatregelen, maar deze holding voelt zich gedwongen door parkeigenaar Leisurelands. Dezelfde eigenaar die in 2018 nog bergen arbeidsmigranten toeliet op het terrein en nu zonder pardon mensen in de donkerste dagen van het jaar wil lozen.

Stoer hoor, van die rijke recreatieschappen en goed gevulde holdings om bewoners tegen de muur van hun eigen recreatiewoning te zetten. Maar deze partijen voelen zich wel gesterkt door het beleid van een gewetenloze gemeente die onvoldoende voor haar burgers op komt.

Al doen burgers dat onderling ook niet echt, zo blijkt wel uit de veelvuldige en voorspelbare reacties op social media: “Ze wisten dat ze daar niet permanent mochten wonen, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten”. Nog los van het feit dat mensen daar vaak alleen uit opperste nood zijn neergestreken, is dit echt hoe we met elkaar om willen gaan?

Nederland kent een ongekende woningnood, waardoor het aantal daklozen al jaren stijgt. Dit is geen mening, maar een feit dat met één enkele muisklik gecontroleerd kan worden. Dat weet burgemeester Bergman ook.

Toch weigert zij ook maar één vinger uit te steken naar de bewoners, laat staan een helpende hand. Een streng uitsterfbeleid zou bijvoorbeeld al een oplossing kunnen zijn. Dat lijkt me een betere kerstgedachte dan een zwerm ontheemden die à la Jozef en Maria ieder bushokje of boedelbak ombouwen tot kerststalletje.

Door Patrick Huisman

Meer berichten