Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Roet

  Column

De intocht in Druten is in handen van de stichting ‘Vrienden van Sinterklaas Druten’. Dat lijkt een ietwat voor de hand liggende naam, in de geest van ‘zeesluis IJmuiden’. Maar deze stichting lijkt vooral Zwarte Piet op een voetstuk te hebben staan, net als meerdere sinterklaasverenigingen in deze regio.

Waar de rest van Nederland relatief geruisloos overstapt op Roetveegpieten, dreigen de hulptroepen van Sinterklaas in Maas en Waal namelijk de intochten te torpederen, mocht Zwarte Piet ooit verdwijnen.

De redenen waarom blijken net zo uitgekauwd als een vergeten taaitaaipop: ‘Zwarte Piet is geen racistisch stereotiep, maar een kindervriend’. Leg dat eens uit aan mijn collega wiens Afrikaanse man sinds begin november niet meer hun kroost naar school durft te brengen, omdat er vanaf het schoolplein steevast ‘Zwarte Piet!’ naar hem gescandeerd wordt. Wat zijn eigen kinderen daarvan vinden, laat zich raden.

Het vervelende is dat je met logica, argumenten of inlevingsvermogen niet doordringt tot pro-Piettypes. Dus gooi ik het over een andere boeg. Als de stichtingen werkelijk bestaan uit vrienden van Sinterklaas dan zijn ze ook vrienden van de (klein)kinderen. Zijn zij er echt bij gebaat dat volwassenen hun kinderfeestje kapen om te steggelen over kleur?

Natuurlijk vinden pro-Pietters niet dat ze racistisch bezig zijn. Dat vonden ze als kind ook al niet, maar toen konden ze niet beter weten. Helaas is het lastig te slikken dat tijden veranderen: ‘Toen we er 17 jaar geleden mee begonnen, hadden we niet kunnen denken dat het deze kant uit zou gaan’, vertelde een woordvoerder van de stichting in de krant. Tja, wie wist in 2003 wel hoe het leven zou lopen? Toen had ik nog haar!

Jezelf vastklampen aan het verleden, voorkomt de toekomst niet. Moedwillige halsstarrigheid maakt die toekomst echter wel beduidend minder mooi en kleurrijk. Hoe onzeker de toekomst ook is, Sinterklaas komt gewoon ieder jaar naar Nederland en ongetwijfeld slaat hij Druten, Wamel of Ewijk niet over.

Wie om veegpieten roet in het eten gooit, heeft de stoomboot gemist.

Patrick Huisman

Meer berichten