Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Miscommunicatie

  Column

Net nu we mee dobberen op de tweede golf, komt Beuningen naar buiten met een overzicht van alle gemaakte coronakosten tot nu toe. Mij viel op dat alleen al de afdeling communicatie ruim 28.000 euro kreeg toebedeeld.

Dat geld ging grotendeels op aan het salaris van een tijdelijke medewerker. Gezien de vele #ikdoenietmeermee-mallerds is het een goede investering om extra te hameren op de coronamaatregelen.

Helaas leidt meer mankracht niet direct tot beter werk. Neem nou het persbericht dat de communicatieafdeling deze week de wereld in slingerde over de begroting van volgend jaar… Het jaar 2020! Gewoon de 1 vergeten, dergelijke slordigheidsfouten maakt zelfs een stagiair niet.

Sowieso barstte het persbericht van de onbegrijpelijke zinnen. Neem nou dit pareltje: “Daarnaast heeft ook de invoering van de Omgevingswet grote gevolgen voor ons werk. Hoe groot die gevolgen zijn is nog niet te overzien.” Best knap dat je in dezelfde zin beweert dat de gevolgen groot zijn, terwijl je daarna toegeeft de grootte van de gevolgen niet te kunnen overzien. En misschien is het handig voor burgers met iets minder dossierkennis om te weten wat die ‘omgevingswet’ überhaupt is?

Dan de zin: “voorbereidingen start voor de nieuwbouw van basisschool de Dromedaris en de Vuurvlinder krijgt uitbreiding met een speellokaal.” Bent u ook gestruikeld? Als zelfs de afdeling communicatie nog moeite heeft met enkel- en meervoud is een nieuwe basisschool zeker geen overbodige luxe.

En dan die oh-zo-creatieve titel: “De balans is in balans”. Literaire reuzen als A.F.Th. van der Heijden en Arnon Grunberg vragen zich wanhopig af waarom zíj niet op dergelijke inhoudsloze spitsvondigheden kunnen komen.

Noem het muggenzifterij, maar feit blijft dat een professioneel opgezette, ruim bemande communicatieafdeling wegkomt met fantasieloze persberichten vol fouten die ook nog eens meer vragen oproepen dan ze zouden moeten beantwoorden. Het leert een pijnlijke les: kwantiteit zorgt niet vanzelfsprekend voor kwaliteit.

Maar communiceer dát maar eens aan de medewerkers.

Door Patrick Huisman

Meer berichten