Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Mollenstreek

  Column

Het college van B&W van West Maas en Waal speelt momenteel voor ‘Tien kleine negertjes’. Wethouder Sander Bos is al weg, Ton de Vree vertrekt binnenkort en Bert van Swam houdt het in maart na vijftien jaar ook voor gezien.

Met zo’n leegloop lijkt het college net ‘Wie is de Mol?’ Maar ondanks haar achternaam valt wethouder Ans geen mollenstreken te verwijten. Ze heeft hooguit een bloedhekel aan de minister die smerig granuliet in haar gemeente blijft kieperen.

Nee, het is puur toeval dat Ans de laatste der West Maas en Waalse wethouders is. Maar wie worden haar nieuwe collega’s?
Dat wordt een zware dobber voor de Dorpslijsten, want wie voelt zich geroepen voor die korte termijn in zo’n kleine gemeente met flinke financiële sores? Nee, ik weet ook niemand.

Overigens was in Beuningen de wethouderspost van Sijmen Versluijs bijna ook vacant, want hij kreeg afgelopen week een motie van wantrouwen aan zijn broek. Nou ja, de oppositie van VVD-CDA-SP deed een vergeefse poging. Versluijs zat helemaal fout, hij had tot tweemaal toe vertrouwelijke informatie met de pers gedeeld over woningbouw. Maar hij ging diep door het stof, de burgemeester gaf aan de procedures binnen het gemeentehuis aan te scherpen en zelfs de voorman van BN&M kreeg last van enige zelfkritiek als het ging om de gebeurtenissen.

Met zoveel gemeaculpa kon de oppositie beter de motie intrekken, maar dat deed ze helaas niet. Jammer, want beter voor de sfeer in het gemeentehuis, en er was toch geen meerderheid voor. Versluijs moet alleen nu niet opnieuw de mist ingaan, dan zijn de rapen gaar.

Als ik Sijmen was zou ik ’t zekere voor het onzekere nemen en stilletjes solliciteren op één van de vrijgekomen wethoudersposten in West Maas en Waal. Dat zou een gouden mollenstreek zijn. Er is daar nauwelijks serieuze oppositie, dus dan geldt helemaal: ‘De mol… Die hoeft nooit naar huis.’

Door Patrick Huisman

Meer berichten