Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Blanco

  Column

Alle volwassen inwoners van Wijchen wacht in oktober een loodzware taak. Zij mogen zich per enquête uitspreken over een fusie met Druten en de uitslag is leidend voor de politiek. Nu is het begrip ‘volwassen’ zo rekbaar als kauwgom, maar in dit geval betreft het iedereen vanaf 18 jaar.

Daar zie ik al de eerste in een reeks van gemiste kansen. Dit is een beslissing voor de toekomst, dus wat mij betreft had iedereen vanaf 16 al mee mogen beslissen. Want, eerlijk is eerlijk: van de 33.000 stemgerechtigden zijn het grotendeels toch weer de (vaak boze) blanke mannen van 50+ die van zich laten horen.

Het gros van die bevolkingsgroep is resoluut tegen. Om de enquête daarom in hun voordeel te beslissen, gaan ze zoveel mogelijk stampei te maken om lekker in de eigen kleine, Wijchense bubbel te kunnen blijven.

En dat terwijl de voorstanders van de fusie toch echt in de meerderheid zijn. Vooral omdat dat kamp ook mensen bevat die het niks boeit. Zij vullen de enquête daarom waarschijnlijk niet eens in. Feitelijk is dat een blanco stem in het voordeel van de beruchte boze, blanke man.

Gelukkig verklaarde wethouder Paul Loermans al dat de enquête representatief moet zijn. De boel telt dus niet als straks blijkt dat inderdaad voornamelijk verongelijkte vijftigers hebben gereageerd. Daardoor voelt deze hele enquête nu al als verspilde tijd en moeite.

Een andere opmerkelijke enquêtevraag: of Wijchenaren vinden dat Beuningen en West Maas en Waal ook mee moeten doen met het fusiefeestje. Hoezo? Stel dat 80 procent vindt van wel, gaan die gemeenten dan per toverslag overstag? “Oh jee, het volk van Wijchen heeft gesproken, nu moeten we wel.”

Over zulke domme vragen zou ik me vreselijk kwaad kunnen maken. Maar ja, dan ben ik ook zo’n boze blanke man. Gelukkig nog wel twee jaar verwijderd van de 50. Tegen die tijd is de fusie ook wel rond.

Patrick Huisman

Meer berichten