Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Klikospaan

  Column

Na alle vakanties en coronavertragingen komt ook de ambtelijke molen weer op gang. Dat betekent deze week een update over ‘klikogate’, het slepende conflict tussen mij en de gemeente Beuningen over ‘afvalcoaches’ die ongevraagd in mijn kliko kwamen neuzen.

Het geschil was in behandeling bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar na héél lang wachten stelt deze instantie dat ze er toch geen tijd voor hebben. Ook omdat mijn klacht al deels gegrond was verklaard door de gemeente. Dat klopt, maar de klikocontroles gaan wél door, alleen wordt er nu geen administratie meer bijgehouden. Ze blijven dus mensen lastig vallen, ongestraft én zonder bewijs.
In West Maas en Waal bleek het deze week nog erger te kunnen. Afvalverwerker Avri is daar van plan alle containers voor huishoudelijk afval te gaan chippen. Voorlopig telt die chip alleen hoe vaak de container aan de straatkant staat, maar - hou u vast - vanaf 2021 kunnen handhavers dankzij de chip bijhouden hoe goed uw huishouden afval scheidt. Van kliko naar klikspaan dus.

Uiteraard ontkent Avri dat de chip bedoeld is om massaal boetes uit te kunnen delen. Welnee, door alles bij te houden, willen ze juist positief gedrag belonen. Klinkt leuk, helaas zei een Avri-woordvoerder zo’n twee weken geleden iets heel anders in De Gelderlander: “Stelselmatige vervuilers worden harder aangepakt en kunnen na twee waarschuwingen een boete krijgen”. Dreigen met boetes is kennelijk ook een manier om positief gedrag te bevorderen.

West Maas en Waal ligt al langer overhoop met de Avri, ook over de kosten en manier van afval inzamelen. Maar in haar eentje kan de gemeenteraad niet veel, ook al zit ze in een samenwerkingsverband met andere gemeenten. Ze is de enige roepende in de afvalwoestijn.

Toch zou de raad echt moeten opkomen voor de privacy van haar burgers. Weg met de Avri en school die afvalcoaches maar om tot dieetconsulenten. Dan zijn ze tenminste op zinnige wijze met afvallen bezig.

Babbels

Patrick Huisman

Meer berichten