Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: 1584 + 564 = 6

  Column

Fractievoorzitter Eric van Ewijk leukte deze week de doorgaans doodsaaie website van zijn partij Beuningen Nu & Morgen op met een lang betoog vol redenen waarom Beuningen niet moet fuseren. Het epistel telde 1584 woorden, voor mensen met minder tijd was er een samenvatting van 564 woorden. Mij lukt het met zes: “Wij willen onze macht niet kwijt.”.

Eric klom in de digitale pen naar aanleiding van een TV Gelderland reportage over de fusie van Druten en Wijchen waarin werd gesuggereerd dat andere gemeenten ook moeten aanhaken. Helaas zit zijn repliek zo vol fouten, verdraaiingen en onzinnigheden dat je de boel nog niet eens met 1584 woorden gecorrigeerd krijgt.

Neem nou de titel: “Inspelen op de onderbuikgevoelens”. Nergens in die 1584 woorden komt Eric daar op terug. Nou ja, hooguit indirect, want het hele stuk voelt als één groot onderbuikspel. Wel ironisch dat hij de voorstanders van een fusie verwijt wat ‘ie zelf doet: stemmingmakerij onder de stemmers.

Maar verder zijn BN&M’s argumenten even talrijk als sleets. Eric schermt met het feit dat fuseren de kosten van een gemeente niet verlaagt. Nee, klopt, algemeen bekend. Het vergroot echter wel de kwaliteit van de organisatie. Uiteraard wordt dat ontkend. Dat een grotere gemeente meer budget heeft en zich dus toptalent kan veroorloven wordt niet erkend. Met die redenatie is het niet meer dan redelijk dat Messi volgend jaar in de clubkleuren van NEC aantreedt in de Goffert.

Tot slot de klapper van het stuk. Van Wijk meent dat er geen onderzoek naar een fusie hoeft te komen, want: “Vaak komt er uit wat je er in stopt: de wens van de opdrachtgever.” Zelden meer doodsangst voor een volwassen discussie en onderzoek gelezen dan in deze woorden.

Die gemeentelijke fusie komt er, juist vanwege het simpele feit dat BN&M er niet eens over wil praten. Zo niet nu, dan wel morgen. Dat waren ook zes woorden

Door Patrick Huisman

Meer berichten