Logo demaasenwaler.nl
Illustratie: Trudy Kunz
Column Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven: Foutje!

  Column

Als ik minister was zou ik de salarissen van de rekenmeesters van Rijkswaterstaat met een factor duizend verlagen. Niet maandelijks 3.000 euro op hun bankrekening, maar 3.

Als de gedupeerden dan protest aantekenen zou ik ze een brief schrijven waarin ik erken dat er een rekenfout is gemaakt, maar dat dit ‘geen gevolgen’ heeft voor hun loon. Een factor duizend, wie maalt daar nog om in deze tijden van miljardenuitgaven om het land overeind te houden? Laat de rekenliniaalridders maar eens aantonen dat ze het met die 3 euro niet redden.

De naam Rijkswaterstaat is veelzeggend. Het is een staat binnen de Staat, een rijk binnen het Rijk, waar geld wordt uitgegeven als water. Sinds 1798 bedenkt, berekent, en controleert Rijkswaterstaat infrastructurele megaklussen. Het succes is ze naar het waterhoofd gestegen. In dit bastion van zelfgenoegzaamheid gelden blijkbaar andere regels dan in de rest van de maatschappij.

Vanaf het begin zit er een luchtje aan de stort van granulaat in de plassen bij Alphen en Dreumel. De belangen rond de dump stijgen ver uit boven welzijn en woongenot van een stelletje plattelanders. Dat Rijk en Staat geen middel onbeproefd laten om hun zin door te drukken, is duidelijk. Als bij Rijkswaterstaat inderdaad van die krukkige cijferaars werken, zouden elke dag bruggen, tunnels en viaducten instorten.

De Maas en Walers hebben eerder gewonnen van de overheid. Hun aanhoudende protesten tegen F3b, codenaam voor een enorm ontzandingsproject, waren uiteindelijk, na een jarenlange strijd, succesvol.

Kom op Tweestromenlanders, vul karren met granulaat met ‘slechts’ 7,78 milligram acrylamide per liter, stort ze op plekken waar ze ook geen kwaad kunnen. Bij Rijkswaterstaat voor de deur bijvoorbeeld. Laat je horen en zien. Sta op, zodat jullie kleinkinderen en achterkleinkinderen gezond oud kunnen worden in dat prachtige Land van Maas en Waal.

Bas van der Hoeven

Meer berichten