Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Viro-loog

  Column

Voor velen zit de zomervakantie er alweer op. Nog even thuis in de bloedhitte acclimatiseren, dat schijnt goed te zijn voor de kids, en dan weer stevig door met de waan van de dag.

Wie over de grens vakantie heeft gevierd, zal gemerkt hebben dat mondkapjes in de meeste buitenlanden inmiddels doodgewoon zijn. In supermarkten, tankstations en zelfs op terrassen, ze zitten voor ieders mond tot het drankje komt. Duitse horecagelegenheden wilden zelfs adresgegevens van alle gasten, dat gebeurde allemaal zonder morren.

Maar u bent nu weer in het kleine Nederland, dus acclimatiseer vooral aan ons zeikerige zemelklimaat, mede mogelijk gemaakt door 18 miljoen coronadeskundigen. Die zijn het over weinig dingen eens, behalve dat onze grondwettelijke normen en waarden zwaarder wegen dan een globale pandemie.

Het legioen der viro-leugenaars wordt aangevoerd door ene Willem Engel, bekend van Facebookposts gedeeld door mensen die beter zouden moeten weten. Willem vindt mondmaskers maar enge dingen die amper nut hebben. Sterker nog, het kapje staat wat Engel betreft aan de Jodenster en, hoe paradoxaal ook, de uitroeiing van het ras.

Engel werpt zich daarom op als voorman van het vrije woord, bomvol principes ter meerdere eer en zelfpromotie. Niets mis met een beetje ego, dat moet je wel hebben als je een podium pakt om je mening te verkondigen. Maar moedwillig misinformatie en twijfel verspreiden voor eigen gewin? Dat is ronduit misdadig.

Oh, en voor de laatste dappere dodo’s die weigeren hun persoonsgegevens achter te laten bij een restaurant? Als je ook maar een dubbeltje kunt besparen, geef je online al je gegevens prijs aan Coolblue of Ali Express… Maar nu gaan we ineens principieel lopen doen? Ik zou me zo hard generen dat ik alleen al voor het schaamrood op m’n kaken een mondmasker op zou zetten.

Van al die frustraties krijg ik zin in vakantie, maar dan wel naar zo’n code oranje gebied. Lekker rustig ook zo zonder kinderen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten