Logo demaasenwaler.nl
Column Bas van der Hoeven

Babbels: Vuiltje

  Column

De Raad van State heeft alle bezwaren rond de zandwinning in de Beuningse Plas afgewezen. Wedden dat wethouder Piet de Klein vanaf zijn vakantieadres heeft staan juichen? Het is dan ook een (ter)echte overwinning voor Piet en z’n ambtenaren.

Niets staat nu een glorieus einde van zijn wethouderschap in 2022 nog in de weg, zeker omdat alle tegenstanders van windenergie in de machteloze oppositie zitten. Toch is er nog wel één klein vuiltje aan de lucht. Door deze beslissing zitten 12 huishoudens van de Jonkerstraat in Piets eigen dorp Weurt tot 23.00 uur met een mondkapje.

De Raad van State vindt het namelijk geen probleem dat er achter hun huizen vrachtwagens vol zand en fijnstof komen scheuren. Iedere dag tot wel 23.00 uur ’s avonds. Behalve op zondag… Nou ja, los van die 10 zondagen per jaar die ook nog vergund zijn natuurlijk.

De Jonkerstraat hoort bij Weurt, maar de straat waar de vrachtwagens over denderen is Nijmeegs grondgebied. Hierdoor vallen de 12 getroffen huishoudens tussen wal en schip. Je zou verwachten dat de gemeente Beuningen de moeite had genomen iets te regelen, maar helaas.

Deze totale afwezigheid is inmiddels een trend. Of het nu gaat om bewoners van de Groene Heuvels in Ewijk of de aanwonenden van de Jonkerstraat in Weurt, de gemeente geeft niet thuis. Problemen oplossen van je eigen inwoners is zo 2017, daar doen we niet meer aan.

Laten we liever aan de leuke dingen denken! Piet de Klein kan straks met trots vertellen wat hij in al die tientallen jaren wethouderschap heeft bereikt. Zoveel prestaties leveren vast de nodige schouderklopjes op, zodra dat weer mag. Als ik Piet was, zou ik echter wel verhuizen uit Weurt. Iedere keer boze bewoners uit de Jonkerstraat bij de Super is toch niet wat je wil. Misschien is de Beuningse Plas iets voor Piet?

Door Patrick Huisman

Meer berichten