Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: De groeten…

  Column

Net als de rest van Ewijk vond ik deze week post van de gemeente op de mat. Een vrolijke ansichtkaart met op de voorkant ‘Groeten uit Ewijk’ en op de achterkant uitleg waaraan we deze eer te danken hebben.

Burgemeester Daphne Bergman wil onze mening over de Omgevingsvisie. Die wet legt allerlei zaken vast: waar moeten de winkels komen? Hoeveel huizen zijn er nodig en hoeveel groen? Achter op de ansichtkaart kunnen burgers beschrijven wat ze de grootste pluspunten vinden, plus wat nog ontbreekt in hun dorp.

Het is een leuk idee met oog voor detail, ieder dorp kreeg namelijk z’n eigen ansichtkaartje. Bijna on-Beunings goed om op deze laagdrempelige wijze doelgerichte informatie in te winnen bij burgers.

Jammer genoeg is het in ‘t geval van Ewijk totaal overbodig. Er ligt daar namelijk al zo’n tien jaar een plan klaar van Bureau Stad om Land waarin staat hoe Ewijk verfraaid kan worden. Het zit bomvol goede ideeën: een opknapbeurt voor het centrum op De Klef, de aanleg van boomgaarden en paardenweides en een manier om het aanzicht van Ewijk te verbeteren door de lelijke begroeiing langs de Van Heemstraweg te verwijderen.

Een stuk of vijftien enthousiaste inwoners van Ewijk, inclusief ondergetekende, offerden destijds een flink aantal avonden op om de gemeente te helpen met dit project. Er waren inspraaksessies en dorpswandelingen en heel veel positieve energie. Maar uiteindelijk verdween ’t plan linea recta in een stoffige bureaula onder de noemer: ‘leuk idee, doen we niks mee’.

En dat is ditmaal exact mijn instelling. Ik neem de ansicht voor kennisgeving aan om de gemeente niet opnieuw een legitimatie te geven, zodat ze later kan zeggen dat ze zo goed aan burgerparticipatie heeft gedaan. Misschien dat ik nog wel een kaartje terugstuur, da’s immers wel zo beleefd. Ik heb er nog eentje met mooie plaatjes van De Groene Heuvels. Zou Daphne dat ook leuk vinden?

Door Patrick Huisman

Meer berichten