Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Zomerzorgen

  Column

Dat de zomer van 2020 zich grotendeels rond eigen huis en tuin gaat afspelen, is geen schokkend nieuws. Wél schokkend is dat de gemeenten in onze regio hier nauwelijks aandacht voor lijken te hebben. Openluchtzwembaden blijven dicht en kindervakantieweken gaan niet door.

Begrijp me goed: het is logisch dat de vrijwilligers achter deze fantastische initiatieven dit jaar extra terughoudend zijn. Vaak betreft het ouderen, een voor corona kwetsbare groep. Je zou dus verwachten dat de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en bijspringen.

Dat valt nog vies tegen: in Ewijk zit de gemeente burgers juist in de weg. Het ambtelijke eisenpakket is zo allesomvattend dat vrijwilligers het bijltje erbij neergooien. De overheid: leuker kunnen we leven in coronatijd niet maken, wel ingewikkelder.

De logica ontgaat me ook. Als ik alle virologen en deskundigen mag geloven, is er voor kinderen tot twaalf jaar nul medische noodzaak drukte te mijden of anderhalve meter afstand te houden. Zwemmen, stoeien en rouwdouwen vindt daarbij ook nog eens grotendeels buiten plaats, wat de kans op besmetting helemaal klein maakt. Moeten we dan echt zó streng zijn?
Een vakantie zit er voor veel mensen dit jaar niet in, zelfs als de komende weken de grenzen weer open gaan voor toeristen. Mensen durven nog niet of kunnen het niet meer betalen. Hoe mooi zou het dan zijn als er in de eigen, vertrouwde omgeving wel activiteiten voor je kinderen zijn?

Er is nog tijd, dus waarom ontwikkelen de gemeenten voor deze keer eens niet zelf de activiteiten? Vraag bij sportclubs naar enthousiaste jongeren (die hebben zelf ook weinig om handen) om te helpen bij de organisatie. Zij lopen net als de kinderen weinig risico, hooguit om er samen een hele leuke tijd van te maken.

Eigenlijk hadden de gemeentes het de afgelopen maanden best makkelijk. Ze hoefden alleen maar te zeggen wat niet mocht. Nu verwacht ik lef en creativiteit: wat gaan we wél doen komende zomer?

Door Patrick Huisman

Meer berichten