Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Meningenmeting

  Column

De Gelderlander peilde deze week op haar website de animo voor een gemeentelijke fusie onder inwoners van Wijchen en Druten. Dat het overgrote merendeel fel tegen was, liet zich vooraf al raden.

De mens houdt namelijk domweg niet van veranderingen. ‘We’ willen graag dat dingen ’t zelfde blijven, zeker in deze coronatijden. Verspilde moeite van de krant dus, maar het is een voorproefje op een echte peiling die de gemeentebesturen van Wijchen en Druten gaan doen.

Uiteraard vind ik dat je inwoners bij het fusieproces moet betrekken, maar hoe zinvol zijn die meningen als je nu al weet dat het gros er nul deskundigheid voor in huis heeft? In dit land met 17 miljoen virologen en bondscoaches mag iedereen van alles vinden, maar zorg tenminste dat het hout snijdt. Helaas gaan de ongeïnformeerde stemmen van een kleine groep beroepsnegatievelingen de boventoon voeren.

Dat bleek al uit de enquête van de Gelderlander waar de argumenten om niet te fuseren kant noch wal raken. Zo zou ‘het stedelijke (proest!) Wijchen’ niet passen bij het ‘dorpse Druten’. Zo stedelijk is Wijchen niet met zeven pittoreske plattelandskernen. Druten misstaat daar totaal niet tussen.

Een ander argument om niet te fuseren: ‘je zou de mensen uit de gemeenteraad niet meer kennen’. Je hoeft die mensen ook niet te kennen, als ze hun werk maar goed doen. En zeg eens heel eerlijk: hoeveel raadsleden kunt ú nu uit het hoofd bij naam noemen?
Meer dan 1? Niet jokken!

Omdat het voor de meeste politici te pijnlijk is, bleef één argument onbesproken: Je moet wel fuseren omdat er steeds meer taken bijkomen die in regioverband besloten moeten worden. Kortom, in je eentje ben je gewoon te klein.

Alleen Kernachtig Druten-fractievoorzitter Gerard Worm durfde dat in de Gelderlander met iets andere woorden wel te benoemen. Daarmee is de kwestie wie straks de burgemeester van de nieuwe fusiegemeente wordt alvast opgelost.

Door Patrick Huisman

Meer berichten