Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Corona-boa

  Column

In deze dagen vol coronanieuws is het lastig om ergens anders op te focussen. Flauw doen over de situatie is niet gepast, toch zie ik ondanks alle stress en onzekerheid wel een lichtpuntje in alle ellende.

Nu alles en iedereen in zelfisolatie zit, zal ’t ook wel niet zo’n vaart lopen met de ontruiming van de Groene Heuvels. In tijden van quarantaine is meer mensen op straat het laatste wat je wil. De bewoners lijken dus tot begin april veilig en onder de pannen.

Niet dat Beuningen geen andere manieren weet om zichzelf belachelijk te maken. Deze week werd namelijk duidelijk dat de gemeente zich samen met Amsterdam, Breda, Heerlen en Middelburg heeft aangemeld voor een project rond de Bijzondere Opsporings Ambtenaar (BOA). In de pilot worden ze op pad gestuurd met een bodycam.

Klinkt prachtig, zeker als uit onderzoek blijkt dat een bodycam de-escalerend kan werken in crisissituaties. Eén klein dingetje: Beuningen heeft welgeteld één BOA. Dus slaan we niet een beetje door in onze grootheidswaanzin? En ik zou me als BOA niet direct veiliger voelen met zo’n cameraatje op mijn revers. Sterker nog, het is niet ondenkbaar dat ’t in de praktijk zelfs agressie opwekt: 'Wat? Zit jij mij nog stiekum te fillumuh ook? Hier, pak aan!' En de camera vangt de klappen niet op.

Blijkbaar vindt burgemeester Bergman de veiligheid van de BOA belangrijk. Zou ’t dan niet een idee zijn gewoon wat meer BOA’s aan te nemen? Binnenkort voorzien we een half elftal oude en nieuwe wethouders van salaris en wachtgeld, dan kunnen de BOA’s er ook wel bij… Of is al het geld op?

In dat geval weet ik nog wel een leuk verdienmodel. Het wordt de komende tijd sensationeel spannend in de vergaderkamer van het Beunings B&W, waar het vertrekkend en nieuw college elkaar treffen. Gebruik die ene BOA-bodycam als webcam, vraag 1 euro per uur voor de livefeed en het geld streamt binnen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten