Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Belletje

  Column

Nog even over al dat granuliet dat momenteel in het zandgat bij Over de Maas verdwijnt. De gemeente wil graag zelf keuren wat er gestort wordt, maar Graniet Import Benelux weigert dat. Best gek, want volgens datzelfde bedrijf is dit restproduct van asfaltproductie volkomen onschuldige ‘grond’.

Wethouder Ans Mol van West Maas en Waal neemt daar geen genoegen mee en belde met de minister over de zaak. Ik ken Ans een beetje, dat was vast geen gezellig theekransje. Inmiddels is er ook een advocatenkantoor op de zaak gezet.

Vast veel te duur, maar soit. Als je als gemeente zo genaaid wordt door de landelijke overheid zijn alle middelen geoorloofd.
Het steekt dat er geen volledige transparantie is gegeven over de granulietstort. Waarom moest Zembla er aan te pas komen voordat het naar buiten kwam? De ervaring leert dat uiteindelijk alles toch uitkomt, zelfs als je het probeert te lozen in een gat op de bodem van de rivier.

Wat vooral tegen de borst stuit is de machteloosheid. Wethouder Mol en haar collega Sander Bos liepen zondag mee in een stoet van zo’n 150 bezorgde burgers die symbolisch de plek afsloten waar de stortschepen vanaf de Maas de plas betreden.

Het was letterlijk en figuurlijk symboolpolitiek. Ook nu verzuchtte Mol weer dat ze weinig kan doen om dit te stoppen.

Misschien kunnen we het niet stoppen, maar netjes om uitleg vragen is zeker mogelijk. Laat ik dat maar doen. Gewoon een vriendelijk belletje met Graniet Import Benelux, puur om eens te informeren waarom ze keuringen afkeuren als er niets te verbergen valt. Dan slaap ik een stuk geruster. Ik kan dat alle inwoners van West Maas en Waal aanbevelen.

Of het bedrijf ruim 18.000 telefoontjes aankan? Vast wel, ze hoeven hun tonnen afval niet te controleren dus ze houden tijd over.

Het nummer staat overigens gewoon op de website van Bontrup: 020-334 48 68. Doet u ook even de groetjes aan Halbe Zijlstra?

Door Patrick Huisman

Meer berichten