Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Fusievrees

  Column

De 'Babbels' beleeft volgende week z'n vijfhonderdste editie. Aan de vooravond van zo'n jubileum gaat een mens ongewild toch terugkijken. Het meest besproken onderwerp in al die columns is bijvoorbeeld de fusie van Beuningen, Druten, Wijchen en West Maas en Waal. Of beter gezegd: het gebrek eraan.

Alleen Wijchen en Druten zijn op weg: ze hebben al een ambtelijke fusie achter de rug en dan is de stap naar een nieuwe gemeente nog maar klein. De PvdA in Wijchen heeft dat inmiddels ook door en ziet die fusie wel zitten. In Druten is de situatie net even anders. Daar hoor je in de wandelgangen bij diverse politieke partijen dat men 'geen buitenwijk van Wijchen wil worden'.

En die vrees valt best te begrijpen. Wijchen is een flink maatje groter, dus Druten is al snel opgeslokt. Dat bewijst indirect hoe dom het is dat Beuningen en West Maas en Waal niet thuis geven qua fusie. Met vier gemeenten had je dit probleem nooit gehad.

Beuningen en West Maas en Waal blijven echter roeptoeteren dat een fusie slecht zou zijn voor de burgers en 'de eigen identiteit'. Daar komt bij dat het zelfstandig fan-tas-tisch gaat! Zelfstandig? Op belangrijke dossiers hebben raadsleden geen bal meer te zeggen vanwege allerlei 'gemeenschappelijke regelingen'. Daar moeten de gemeenten al verplicht aan meedoen, omdat de taken hen boven de pet gaan.

Nee, slecht voor de burgers is een gemeente die vanwege haar beperkte omvang de organisatie niet rond krijgt. En dat eigen-identiteit-argument is een belediging voor de inwoners. Die eigen identiteit wordt niet gevormd door een gemeentenaam. Mensen, wijken en eventueel zelfs dorpen zorgen voor identiteit. Batenburg voelt heel anders aan dan Deest of Maasbommel. Maar kan iemand mij de identiteit van 'de gemeente Beuningen' duiden?

Misschien wordt dat later dit jaar duidelijk tijdens de viering van veertig jaar Beuningen. Hoe die gemeente er destijds kwam? Oh, gewoon...Na een fusie.

Door Patrick Huisman

Meer berichten