Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Inclusiviteit

  Column

D66-politica Monica den Boer was deze week volop in het nieuws, al zal haar naam weinig belletjes doen rinkelen. Monica is het Kamerlid die er tijdens een debat over de personeelstekorten bij de politie op wees dat we voortaan beter kunnen spreken over 'bemensing' dan 'bemanning'.

Inderdaad, een tikje gezocht en niet direct relevant voor het debat. Maar natuurlijk heeft ze een beetje gelijk. De NS spreekt sinds kort ook iedereen met 't zelfde gemak aan met 'beste reizigers' en bij de politie werken voldoende vrouwen én mensen die niet in één hokje willen passen. Daar mag je best rekening mee houden in je woordkeuze. De nieuwe tijd, net wat u zegt mevrouw!

Het Beuningse CDA-raadslid Rob Martinus dacht daar op Twitter toch anders over en kwam jolig uit de hoek met deze komische knaller: "Als #bemanning niet meer mag, wat is dan het synoniem voor #emancipatie? @pauwnl @D66 #weslaandoor".

Ik wacht even tot u klaar bent met schuddebuiken. Ik gun iedereen zijn eigen gebrek aan humor, maar als het gaat over bemanning en bemensing heeft deze CDA-politicus al helemaal geen recht van spreken.

De beste man zit in de raad met twee andere witte mannen en dat had niet eens gehoeven. Wilhelmien van de Wassenberg was op plek zes de eerste vrouw op de CDA-lijst en kreeg zoveel voorkeursstemmen dat ze recht had op één van de drie zetels. Maar, pas toen de stemmen geteld waren, kwam naar buiten dat Wilhelmien helemaal nooit de intentie had om de raad in te gaan. Je reinste kiezersbedrog om haar naar voren te schuiven. Of moeten we echt geloven dat er in heel Beuningen niet één andere vrouw was die wél de raad in wilde?

Mannen, vrouwen en alles er tussen die wél hun stem willen gebruiken voor meer vrouwen in de politiek, moeten niet bij het CDA zijn. Neem de tweet van Martinus ter harte: #weslaanover.

Meer berichten