Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Tering nering

  Column

West Maas en Waal haalt de broekriem stevig aan. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Klinkt dat gek? Klopt, ik leg het uit.

Een aantal coalitiepartijen kiest samen met het CDA voor bezuinigingsmaatregelen waar volgens de cijfers geen directe noodzaak voor is.
De onuitgesproken reden is verbijsterend: men wil zo voorkomen dat de provincie een stok krijgt om mee te slaan als het gaat om de zelfstandigheid van de gemeente.

Zover zijn we dus nu in deze feitelijk te kleine gemeente om zelfstandig te kunnen blijven. Het zelfstandig blijven is een doel op zichzelf geworden en niet een beleid dat ten dienste staat van de inwoners.
Juist deze bizarre koers zou voor de Provincie doorslaggevend moeten zijn om eens heel snel orde op zaken te gaan stellen. Kunnen ze meteen even kijken naar de puinhopen van de interne automatisering. Ik las afgelopen week in een beleidsstuk dat het huidige systeem al 'een paar keer compleet uitgevallen is'.

Ik ben zo benieuwd wat de ambtenaren in zo'n geval doen. Wat zeg je tegen burgers aan de balie als de boel uitvalt: 'Kan gebeuren mevrouwtje. Wij gaan even een potje kaarten. Doet u mee?'

De provincie kan ook even langs het nieuwe MFA Het Hanzehuys. Daar heeft de gemeente blijkbaar een constructie bedacht waardoor de mensen die het exploiteren nu kopje onder dreigen te gaan. 'Probleem van het bestuur', aldus de gemeente. Die even vergeet dat als het echt fout gaat, het stichtingsbestuur ook weer ergens komt aankloppen. Moet ik nog uitleggen waar, of is dat raadsel u te makkelijk?

Eigenlijk is dit Spartaanse financiële beleid zo gek nog niet. Op deze manier bouwt West Maas en Waal wél een buffer op voor de fusie die er onherroepelijk gaat komen. Een vette bruidsschat is nooit weg als je het lelijke eendje van de regio dreigt te worden.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ga jij dit jaar op vakantie?Reageren!