Logo demaasenwaler.nl
Column Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven: Stil

  Column
Illustratie: Trudy Kunz

Jarenlang was Geert Megens geluidsman en techneut voor Tweestromenland in Beeld en Geluid. Als een schaduw volgde hij zijn zwager Jos Kruisbergen op hun zoektochten naar de mens achter het verhaal. In het holst van de nacht, op zon- en feestdagen, in tropische hitte of bijtende koude, Geert was paraat met hengel, microfoon en zijn droge humor.

Een bijzonder stel vormden de twee. Don Quichot en zijn knecht Sancho Panza, werden ze wel genoemd. Onterecht. Weliswaar waren ze onafscheidelijk, maar ze vochten niet tegen windmolens, ze filmden ze. Ze legden vast wat niet vergeten mag worden. Als mannen met een missie, als zwagers, als camerakoppel, maar vooral als vrienden.

Vele avonturen beleefden ze. Tijdens protestacties en feesten, bij optochten en uittochten, bij jubilea en herdenkingen legden Geert en Jos de stem van het volk vast. Ze gingen zelfs met palingstropers mee, op een platte kar het wassende water van de kolkende Waal in. Ze filmden het Maas en Waalse leven van alledag in al zijn bijzonderheden.

Geert was in het dagelijks leven woninginrichter. Een goede, met veel verstand van zaken, zo bevestigen zijn tevreden klanten. Eens filmde het duo in een huis dat net door de bewoner van kelder tot kap was gerenoveerd. Het cement was nog nat. Wat Geert ervan vond? De camera-assistent viel even uit zijn rol en werd woninginrichter. Geen spaan liet hij heel van het levenswerk van de klusser. Die kon later wel lachen om de onverdunde kritek. Smaken verschillen nu eenmaal.

Het bericht dat Geert vrijdagnacht aan een slopende ziekte is overleden, raakte me diep. Ik kende Geert zoals hij was, rustig, blijmoedig. Een beminnelijk mens, een liefhebbende man, vader en opa. En een geluidsman.

Met de dood van Geert Megens is het een beetje stiller geworden in het Land van Maas en Waal.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ga jij dit jaar op vakantie?Reageren!