Afbeelding
Illustratie: Trudy Kunz

Column Bas van der Hoeven: Jozefbeeld

Column Column Bas van der Hoeven

Handelaren in religieuze beelden hebben geen enkele Sint-Jozef meer in voorraad. Tot aan de buitengrenzen van Europa zijn de gipsen afbeeldingen van de vader van Jezus uitverkocht. Reden? Makelaars geven ze cadeau aan huizenverkopers, want Jozef - zoals de bijbelvasten onder ons weten - een timmerman, is beschermheilige van de woningbezitters. In die functie kan de heilige de verkoop bespoedigen Dat zegt een makelaar, dus het lijkt me minstens sterk overdreven.

Toch geloven hordes mensen in de aanpak. Het beeld wordt op z'n kop staand begraven voor het huis dat verkocht moet worden. Met het gezicht naar de voorgevel. Daarna negen dagen lang bidden en voilà. Kopers bieden huilend van frustratie ver boven de vraagprijs tegen elkaar op. Na negen dagen is de woning geheid verkocht. Daarna het beeld wel weghalen, want anders kunnen de nieuwe eigenaren weleens problemen krijgen met een ongewild snelle publieke verkoop door de belastingdienst. Die volkomen stuurloze overheidsinstelling lijkt momenteel tot alles in staat.

Vrienden van mij, die ook geloven in de heilzame werking van kattenpis op wratten en brandnetels onder het matras tegen impotentie, hebben onlangs een beeld begraven in de voortuin van hun al een jaar te koop staand huis. En ziet, negen dagen na de teraardebestelling van Jozef verkochten de buren hun huis dat al drie jaar te koop stond. Zó nauw luistert de richting waarin het aangezicht van de heilige timmerman wijst. Na opgraving bleek dat Jozef niet naar hun huis, maar naar dat van de buurman loerde.

Ook bij mijn broer, die naar een bejaardenwoning wil, ging het mis. Na een maand bidden had zich nog niet één koper gemeld. Dus haalde hij meneer pastoor erbij. Opgraven bracht duidelijkheid. 'Geen wonder, dit is Jozef niet', riep de pastoor. 'Dit is Ongelovige Thomas.'