Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Klikogate

  Column

Ik doe u hier met enige regelmaat verslag van de ontwikkelingen rondom mijn strijd met de gemeente Beuningen in 'klikogate'. Er zijn weer nieuwe ontwikkelingen. Nog even het geheugen opfrissen: enige tijd geleden tikten controleurs van de DAR me per brief op de vingers omdat ze naast plastic ook ander afval in mijn container hadden aangetroffen.

Dat was natuurlijk niet netjes van me, maar ik had een groter probleem: mensen met rare hesjes die zich afvalcoaches noemen horen zich niet met mijn restafval te benoemen. Althans dat vond ik en ik diende een klacht in.

De gemeente vond het ook, een beetje. Het vastleggen van mijn fouten mag niet, maar mij controleren mag wel. Reden: het is verschrikkelijk belangrijk om afval te scheiden en dus kreeg ik maar een klein beetje gelijk.

Dat vond ik onvoldoende en daar heb je dan vervolgens een ombudsman voor, dat is in Beuningen overigens een vrouw om het makkelijk te maken. Deze ombudsman stuurde me deze week door, want na enig onderzoek vindt ze dat mijn klacht beter door de Autoriteit Persoonsgegevens kan worden onderzocht. Sterker nog: in haar brief aan mij zegt ze dat deze kwestie al in meer gemeenten speelt. En nog opvallender: de gemeente Beuningen voelt blijkbaar nattigheid want ook zij hebben nu zelf advies gevraagd bij diezelfde autoriteit.

Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar misschien had de gemeenteraad bij het vaststellen van dit beleid een paar jaar geleden zichzelf ook wat kritischer op kunnen stellen.

Toen een aantal weken geleden 1Vandaag aandacht besteedde aan de kwestie twitterde Rob Martinus van het CDA Beuningen er populistisch op los: 'Het afvalbeleid in gemeente Beuningen is prima, goed scheiden levert milieuwinst en ook nog eens geld op'.

Deze week werd bekend dat de afvalstoffenheffing weer 20 euro duurder wordt per Beunings huishouden en ondertussen is mijn privacy ook naar god. Nou is dat laatste misschien wel juist wat Christendemocraat Martinus graag wil.

Patrick Huisman

Meer berichten