Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Slibstukje

  Column

Hoe komt het toch dat West Maas en Waal en Druten niet door één deur kunnen? Dat vroeg ik me deze week weer eens af toen ik de Gelderlander opensloeg en mijn mond openviel.

Ik citeer: "De gemeente West Maas en Waal maakt bezwaar tegen nog meer slibstort in de Kaliwaal. De gemeente Druten, in wiens grondgebied de plas ligt, ziet geen bezwaar."

Ziet niemand de gevaren voor de volksgezondheid? Die grond is niet echt lekker schoon. Dat gif drijft net zo vrolijk richting West Maas en Waal waar de bevolking de bagger letterlijk en figuurlijk over zich heen krijgt.

Dit slibgevecht is het zoveelste incident tussen de twee gemeenten die het zelden eens zijn. Over samenwerking hoef je al helemaal niet te beginnen en menig raadslid riskeert een rolberoerte als je in West Maas en Waal het woord fusie laat vallen. De colleges van B&W zouden zich moeten schamen voor zoveel kleinzerig gelazer en gedonder.

Maar voordat we verzanden, terug naar de slibstort. In de krant stond ook dit nog: De Drutense wethouder André Springveld heeft begrip voor de zorgen van de buren, maar ziet zelf geen reden om tegen de plannen in te gaan. "We zijn er pas nog geweest met de gemeenteraad en hier is de houding positief tegenover het baggerbedrijf."

Ach wat leuk, ze zijn op werkbezoek geweest bij de baggeraar en daar was uiteraard geen vuiltje aan de lucht, laat staan in het water. Kent u die reclame nog van "Wij van WC-eend adviseren WC-eend?"

In principe ben ik tegen opgelegde gemeentelijke herindelingen. Maar laten ze West Maas en Waal alsjeblieft ook meenemen als Druten en Wijchen over een paar jaar samengaan. Dan worden dit soort belangen voortaan gedeelde belangen. En dat is regelrechte winst voor de inwoners. Of waren de hoge heren en dames even vergeten voor wie ze werken?

Door Patrick Huisman

Meer berichten