Logo demaasenwaler.nl
Column Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven: Wijsheid

  Column
Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven (Foto: Bas van der Hoeven)

Een goede vrouw maakt haar man gelukkig en het getal van zijn dagen wordt dubbel zo groot. Met een goede vrouw is men goed bedeeld; wie God vrezen krijgen haar als hun deel. Een zwijgzame vrouw is een geschenk van de heer. Een ingetogen vrouw is dubbel bekoorlijk en niets weegt op tegen haar zelfbeheersing. De zon die opgaat aan de hoge hemel van de Heer: zo is de schoonheid van een goede vrouw in haar welgeordend huis.

Bovenstaande zinnen komen niet uit de serie The Handmaids Tale, een tv-serie over een wereld waarin vrouwen ondergeschikt en overgeleverd zijn aan de man. Ze zijn onlangs uitgesproken door een pastoor als eerste lezing tijdens de uitvaartdienst van een hoogbejaarde vrouw.

Deze 'lofzang' op de vrouw staat in Jezus Sirach, een boek dat 190 jaar voor Christus is geschreven en rond 1600 is vertaald in het Nederlands.

De pastoor in kwestie is sinds kort aangesteld in mijn gemeente. Hij is een van de priesters die terug wil naar de jaren vijftig; de tijd dat de geestelijkheid bepaalde wat parochianen wel en vooral niet mochten. Deze pastoor is als velen van zijn lichting al verschillende keren overgeplaatst. Omdat parochianen van nu zich niet meer laten knechten door Gods grondwerkers. Omdat zelfs gelovigen niet meer geloven in tweeduizend jaar oude teksten als richtsnoer voor het leven.

Een wijze vriend van mij zei: "Maak je niet zo druk. Je hebt het over een steeds kleiner gedeelte van de Nederlandse bevolking dat deze achterhaalde teksten nog kritiekloos accepteert. Nog even en alle katholieke kerken zijn dicht."

Maar dat is nu juist zo jammer. Dat we met het troebel geworden wijwater van onze jeugd ook een geloof van liefde weggooien. Aangezet door gehersenspoelde mannen die blijven beweren dat de aarde plat is.

Meer berichten