Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Column Babbels: Nat gaan

  Column

Zwembad De Gelegenberg in Druten is dicht. Nee, niet voor altijd, maar gewoon voor vier weken. In de zomer. Net als altijd. Niks nieuws dus, toch is het bizar als je er over nadenkt.

Het idee achter de sluiting is dat 'iedereen toch op vakantie is' en dat mensen als de zon schijnt sowieso liever buiten zwemmen. Nou, veel gezinnen blijven thuis en met deze kwakkelzomer is een zwembadbezoekje best een plan.

Al was het maar zodat je kroost meer ziet dan hun telefoontje of videogame. Maar dat kan dus niet in Druten.

Eerlijk is eerlijk: dit jaar is de sluiting geen overbodige luxe. Er is een hardnekkige vorm van legionella in de leidingen aangetroffen die zelfs na een reinigingsbeurt nog niet verholpen was. Tijdens de sluiting gaat men de bacterie met grof geschut te lijf om de boel schoon te krijgen.

Maar toch: De Gelenberg is niet meer piep en kan ondanks de vier ambitieuze en creatieve medewerkers vast wel wat extra faciliteiten gebruiken die passen bij de huidige tijd. En dat dit al helemaal geldt voor het Beuningse bad De Plons voelt als chloorwater naar zee dragen.

Dus dobber even mee met mijn gedachten en stel je voor: een nieuw, gezamenlijk zwembad voor Beuningen en Druten. Met alle moderne faciliteiten en, vooruit, zelfs buitenbad zodat je niet dicht hoeft in de zomer. Gesteund door twee gemeenten wat een vloedgolf aan financiële zekerheid gaat opleveren. Dát zou wat zijn.
De partij die dat voorstelt wacht een wildwaterbaan aan kritiek. Je krijgt gegarandeerd boze burgers die een zwembad om de hoek willen. Er zijn financiële risico's en de vraag waar het nieuwe bad moet komen. Hoe centraal je ook bouwt, het zal nooit op de grens liggen van beide gemeenten, dus wie doet water bij de wijn en laat het zwembad afdrijven naar de andere gemeente? Kortom… Welke politicus durft in het diepe te duiken?

Meer berichten