Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Paradox

  Column

In mijn buurt is een basisschool die ik geregeld passeer van en naar huis. Soms doe ik dat op momenten dat de school net uit gaat. Dat zorgt voor taferelen waar De Luizenmoeder nog wat van kan leren.

Twee keer per dag verandert de weg rond de school in een oorlogszone van ouders die elkaar verdringen om zo dicht mogelijk bij de ingang te parkeren. Er is een ruime parkeerplaats naast de school, maar het liefst zouden ze met auto en al de klas in rijden.

Het gevolg is een chaotische file vol razende mama's, tierende papa's en flink wat getoeter. Maas en Waal is hier niet uniek in, het gebeurt overal in Nederland. Maar waarom? Kinderen zijn niet van suiker en kunnen volgens mij prima fietsen, desnoods in groepjes of onder begeleiding van een ouder. Het wrange is dat ouders uit angst voor onveilige verkeerssituaties hun kinderen zelf brengen met de auto. En daarmee maken ze het probleem alleen nog maar groter.

Afgelopen week stelde BN&M vragen aan het college over de parkeerproblemen rondom basisschool De Dromedaris in Beuningen. Uit de bijgeleverde foto's kan je opmaken dat het wachten is op de eerste gewonde of erger. De partij wil dat er een BOA ingezet gaat worden.

Ik ken de taakomschrijving van een BOA niet tot in detail, maar zitten daar tegenwoordig ook opvoedkundige taken in? Een BOA heeft daar niets te zoeken. De school zou die illegaal parkerende ouders een pak op hun donder moeten geven. Lekker voorbeeld voor je kinderen ook!

Ik heb een tip voor de gemeenten in Maas en Waal: Veilig Verkeer Nederland heeft een pakket om ouders en dus ook de kinderen te stimuleren lopend of fietsend naar school te gaan. Ga daar mee aan de slag.

Het grote voordeel is ook: als straks de weg rondom de school hier in de buurt weer veilig is, kan ik lekker door racen.

Patrick Huisman

Meer berichten