Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels

  Column

Instagram

Sinds Druten, Beuningen en West Maas en Waal de digitale snelweg bewandelen, menen ze de burger moeiteloos te bereiken via Twitter en Facebook. Maar is dat ook zo?

Het bereik van al die gemeentelijke mediakanalen is namelijk belabberd. Op Twitter hebben de gemeentes zo weinig volgers dat de gemiddelde tweet in het beste geval door vijftien procent van de inwoners gezien wordt… mits alle volgers ook daadwerkelijk burgers en geen bots zijn.
Via Facebook is het nog erger: Beuningen, Druten en West Maas en Waal halen daar de tien procent niet eens.

Daar komt bij dat gemeentes juist actief zijn op social media om jongeren te bereiken. Maar de jeugd heeft platforms als Facebook en Twitter massaal verlaten toen hun (groot)ouders de eerste vriendschapsverzoeken stuurden. En kennelijk zitten de oudjes ook niet te springen op gemeentenieuws in hun newsfeed vol poezenplaatjes, deel & winacties en foto's van de kleinkinderen.

De jeugd is inmiddels massaal uitgeweken naar Instagram. Druten is daar al te vinden, ook al zijn de posts nog wat saai en de foto's verre van uitnodigend.

West Maas en Waal is een ander verhaal. Stromend water en de fax zijn al wel doorgedrongen tot die prachtige landelijke omgeving, maar een eigen Instagram account gaat nog een paar digitale bruggen te ver.
Van Beuningen had ik hoge verwachtingen: deze grote, moderne gemeente moet toch het mooiste Insta-account hebben, bomvol prachtige foto's van de bekende Beuningse fotograaf Ger Loeffen? Helaas, de gemeente is net als West Maas en Waal onvindbaar op het platform.

Onbegrijpelijk, zeker als je weet dat het via Instagram doodeenvoudig is om een koppeling te maken naar Twitter en Facebook, zodat je posts automatisch op drie platforms verschijnen. Super efficiënt en een aanrader als u ooit nog een koppeling wil maken met de burgers.

Door Patrick Huisman

Meer berichten