Nieuwe Babbels

Column

Adviesberg

Dit stukje bevat een hoop ongevraagd, doch nuttig advies voor wethouder Springveld van Druten, die in z'n maag zit met een berg vermeende gifgrond.

Tijdens de raadsvergadering bleek hij niet in staat eenvoudige vragen te kunnen beantwoorden als 'hoe vervuild is die grond', 'wat voor gif zit er in' en 'lopen de inwoners nog risico'? Als je dergelijke informatie niet hebt, sla je een modderfiguur. Zeker als je als goedmakertje aankondigt dat de grote berg wordt 'onderverdeeld in meerdere heuveltjes om toch nog zichtlijnen te creëren'. Dat is niet wat ze bedoelen met 'overzicht houden', wethouder.

De grond in kwestie ligt middenin de nieuwbouwwijk Tichellande. Alleen daarom al spreekt het voor zich dat de bewoners er zo snel mogelijk vanaf willen. Klein probleempje: dat kost zes ton, al kon wethouder Springveld niet goed uitleggen waarom. Wel bleek dat de gemeente geen cent krijgt van projectontwikkelaar Van Wanrooij, die Tichellande uit de grond stampt.

Maar ook hier kan ik de wethouder in raden. Vereer Van Wanrooij eens met een werkbezoekje en merk en passant op dat er weleens vaker wat gebouwd wordt in Druten. En dat de gemeente dergelijke lucratieve bouwopdrachten het liefste gunt aan bedrijven die een beetje sociaal ondernemen en graag iets terugdoen voor de gemeenschap. Geef daarna een vette knipoog, fluit de openingstune van 'The Godfather' en kijk eens hoe snel de knip getrokken wordt. Niets mis met een fijn staaltje participatie stimulatie.

Al het advies valt simpel samen te vatten: pak de regie. Laat als gemeente uitpluizen wat er in die berg zit, zorg dat Van Wanrooij weet dat het in hun eigen belang is dat ze meebetalen en los het op.

Oh, en strooi de inwoners vooral geen zand meer in de ogen. Zeker als je nog niet weet wat voor troep er in zit.

Door Patrick Huisman