Logo demaasenwaler.nl
Column Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven

  Column
Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven (Foto: Bas van der Hoeven)

Nepbisschop

Ik wil hier een lans, of eigenlijk een staf, breken voor de hulpsinterklaas. Veel mensen denken dat iedereen met baard en mijter een geloofwaardige nepbisschop is. Nou, mooi niet. In heel Maas en Waal is er eigenlijk van Lent tot Heerewaarden maar één die geloofwaardig de goedheiligman weet te spelen. En nee, dan heb ik het niet over Jan Dekkers.

Zelf heb ik het één keer geprobeerd, dus ik weet waarover ik praat. Mijn Piet en ik waren zo nerveus dat we voor het eerste huisbezoek een fles Spaanse Wodka soldaat hadden gemaakt. Dat moet je dus nooit doen! Zeker niet in combinatie met brokken marsepein. Beneveld en met buikkrampen stapten we via de achterdeur het verkeerde huis binnen. Daar bleek de echte Sinterklaas net te zijn vertrokken. Vijf kinderen zaten tussen bergen sinterklaaspapier te spelen, ze begonnen hartverscheurend te huilen toen ze ons zagen.

Twee potige mannen met verbeten gezichten werkten ons naar buiten, terwijl ze riepen: 'Kun je wel, stelletje debielen! Een kinderfeestje verpesten!' Ze bonden ons aan de gft-bak en belden de politie. Even later werden we met gillende sirenes afgevoerd. Tijdens de arrestatie kneep een vrouwelijke agente mij gemeen in mijn arm en siste: 'Ik heb zelf drie kinderen die nog geloven, lamlul!'

Uiteraard hadden we geen identiteitspapieren bij ons, dat hebben Sint en Piet niet nodig, zou je denken. Ik gaf mijn telefoonnummer op en een agent belde mijn toenmalige vrouw. Die bleef na uitleg van de situatie beweren dat ze me niet kende. Ik werd als 'onbekend individu' opgesloten. Piet bleek na vingerafdrukkenonderzoek een strafblad te hebben. We gingen achter de tralies. In hoger beroep werd ik veroordeeld tot 40 uren taakstraf bij een schoorsteenveger.

Mijter af voor elke hulpsinterklaas. Een diepe buiging voor Gerard.
Ga zo door.

Meer berichten